Bør man akseptere bud under takst?

Bud under takst er kanskje ikke det boligselger eller megler hadde håpt på. Men noen ganger kan det likevel være fristende å takke ja, som når det ikke er noen andre budgivere. Når bør man takke ja, og når bør man ha is i magen?

Enhver boligselger ønsker å oppnå en høyest mulig salgssum for boligen. Samtidig vil budgiverne forsøke å sikre seg en lavest mulig pris. Noen ganger bør selger svelge noen kameler og gå med på kjøpers bud.

Selger aksepterer bud under takst foran hus

Akseptere bud under takst, eller ikke?

Er du i ferd med å selge en bolig, og usikker på hva slags forventninger du bør ha til bud? De siste årene har boligmarkedet hatt en formidabel prisvekst, noe som kanskje bidrar til at mange selger med store forhåpninger.

Boligmarkedet kan imidlertid se nokså annerledes ut fra ett sted til et annet. I noen områder får man solgt uten problemer, mens andre steder er markedet litt tregere. Dette er noe du bør ha i bakhodet når du vurderer om du skal akseptere et bud under takst. 

Forstørrelsesglass: Bør du akseptere bud under takst, eller ikke?

Ta hensyn til hvor lenge boligen har ligget ute for salg

Dersom boligen du prøver å selge har ligget ute på markedet en stund uten å bli solgt, kan dette tyde på at prisantydningen er for høy. Markedet er rett og slett ikke villig til å betale det beløpet du ønsker.

Eventuelt er prisen på et greit nivå, men at det mangler potensielle kjøpere akkurat nå. Uansett, dersom du er i en situasjon der boligen er vanskelig å få solgt, bør du vurdere bud under takst.

Er du for kresen med hvilke bud du skal akseptere og ikke, kan du risikere at det tar år før boligen blir solgt.

Hånd flytter på hus: Bør man akseptere bud under takst?

Ikke godta skambud

Selv om det i mange situasjoner kan være greit å godta bud under takst, bør du fortsatt vurdere budet nøye. Er det snakk om et skambud, råder de fleste eksperter deg til å avslå budet. Et skambud er et bud som ligger langt under prisantydning.

I noen tilfeller kan selger kanskje føle seg desperat etter å få solgt boligen, spesielt om den har ligget ute en stund. Men husk at det er lurt å ha is i magen. Det kan du potensielt tjene mange hundretusener på.

Personer snakker om bolig: Bør man akseptere bud under takst?

Vurder interessen rundt boligen

Selv om en bolig har ligget ute en stund, kan det være stor interesse for den og mange som dukker opp på visning. Det kan hende at selger bare har vært kresen med å akseptere bud, eller at det ikke har kommet noen bud enda.

Men så lenge interessen for boligen er der, gjelder det å ha is i magen og ikke gi opp. Husk at boligsalg i mange tilfeller tar rundt 20–50 dager fra annonsen blir publisert til boligen er solgt. Nøyaktig hvor lang tid det tar, avhenger av hvor i landet du bor – blant annet.

Du bør uansett ikke regne med at boligen blir solgt over natten. Se an hvor mange som melder seg på visning, og hvor mange som hinter til megler om at de ønsker å by.

Personer blir enige om boligsalg - bør man akseptere bud under takst?

Hvordan vite om du har for høy prisantydning?

Noen ganger får man bud under takst, rett og slett fordi prisantydningen er urealistisk høy. Det kan imidlertid være vanskelig å vite nøyaktig hvor prisen bør ligge. Her kan det blant annet være lurt å hente inn e-takst fra flere meglere, for å få en oversikt.

Det kan også være greit å se på hva slags salgsbeløp lignende boliger i nærområdet har fått den siste tiden.

Personer gir bud: Bør man akseptere bud under takst?

Ingen bud dagen etter visning?

Dersom det ikke dukker opp noen bud dagen etter visning, kan dette tyde på at du har for høy prisantydning. Men det kan også handle om uflaks, som for eksempel at det var trafikkproblemer slik at mange ikke rakk visningen.

Det beste du kan gjøre, er å ta det med godt humør og klargjøre boligen for en ny runde med visninger. Det er ikke så usannsynlig at du har mer flaks neste gang.

Person jobber på PC: Bør du akseptere bud under takst?

Hvordan få flest mulig på visning?

Skal du få bud, er du også avhengig av at det kommer folk på visning. De aller færreste vil nemlig by på en bolig usett. For å få folk på visning, må du (eller megler) publisere en salgsannonse.

En annonse for bolig bør følge gjeldende regler for boligsalg og markedsføring. Språket skal være tydelig og informativt, samtidig som boligens beste egenskaper kommer frem.

Mann flyr med kappe: Bør du akseptere bud under takst?

Få hjelp til å skrive en god annonse

Skal du selge en bolig? Da bør du ha en god annonse slik at flest mulig ønsker å komme på visning. Annonsen er viktig for at folk i det hele tatt skal vite at boligen er til salgs, og vil også informere om tidspunkt for visning.

Det at det kommer få eller ingen på visning er ofte en av grunnene til at man mottar bud under takst. Sørg derfor for å gjøre et godt forarbeid, slik at budrunden blir som du hadde håpet på.

Din Meglertekst skriver annonser og salgsoppgaver for både eiendomsmeglere, advokater og private selgere. Vi sørger for at annonsen din når ut til målgruppen på en best mulig måte.

Kontakt oss i dag og motta tekst til markedsføring av eiendom!