Boligsalg i Norge

Planlegger du boligsalg i Norge? Da er du kanskje interessert i å lære litt mer om prosessen, enten du er eiendomsmegler eller boligselger selv. Når man skal selge en bolig her til lands, er det nemlig en rekke ting man skal huske på.

Finn ut hvordan du går frem, og hva som skal til for å få et mest mulig vellykket boligsalg når eiendommen din skal selges.

Personer som jobber med boligsalg i Norge

Prosessen rundt boligsalg i Norge

Mange ønsker å selge boligen sin. Dette kan for eksempel skyldes at man har endringer i livssituasjonen som gjør at man får nye krav til bolig, eller at man bare ønsker en forandring.

Så, hvordan går du egentlig frem når du først har bestemt deg for å selge boligen? Her er en liten guide, der vi tar utgangspunkt i at du selger eiendommen på egen hånd: 

 

 1. Vurder markedet – er det høy eller lav etterspørsel nå? Er etterspørselen lav, lønner det seg kanskje å vente litt.
 2. Innhent bekreftelse på grunnboksutskrift
 3. Innhent kommunale opplysninger om eiendommen
 4. Innhent en teknisk tilstandsrapport fra takstmann
 5. Få en e-takst fra eiendomsmegler
 6. Utarbeid en prisantydning basert på e-takst og takstmanns verditakst
 7. Lag salgsoppgave
 8. Markedsfør boligen (f.eks. gjennom en annonse på Finn.no)
 9. Klargjør eiendommen for interessenter som ønsker visning
 10. Avhold budrunde for interessenter
 11. Utarbeid en boligsalgskontrakt
 12. Overføring av eiendom: Selger og kjøper må fylle ut skjøte
 13. Ta hånd om oppgjør
Boligsalg i Norge

Bruke eiendomsmegler eller selge selv?

Noe av det første man må ta hensyn til når man skal sette i gang med boligsalg i Norge, er hvorvidt man skal ta i bruk en eiendomsmegler eller selge boligen selv. Mange velger å få hjelp av en megler, da det er en del papirarbeid å sette seg inn i.

Det er også mange som synes det er vanskelig å ta hånd om boligmarkedsføring og det å skrive annonser på egen hånd. Dette er også noe eiendomsmegler vanligvis tar seg av. Når du får hjelp av en eiendomsmegler, blir enkelt og greit prosessen mye enklere for deg.

Det å bruke en megler kan imidlertid også ha sine ulemper sett fra boligselgers perspektiv. Du må for eksempel betale megleren provisjon av salgsbeløpet eller en forhåndsbestemt fastpris. Det er ikke uvanlig at prislappen havner på 100 000 kroner eller mer.

Dersom du er villig til å ta hånd om salget selv, kan du altså spare en god del penger. Boligsalg i Norge setter altså ingen føringer for hvorvidt du skal bruke megler eller ikke. Dette er i prinsippet helt valgfritt.

Sjekkliste for å lykkes med boligsalg i Norge

Hvordan lykkes man med boligsalg i Norge?

Det er mange ulike faktorer som er med på å avgjøre hvorvidt et boligsalg i Norge blir vellykket eller ikke. Tilbud og etterspørsel er én faktor som har mye og si, og måten boligen markedsføres på er en annen.

Tilbud og etterspørsel er det vanskelig å gjøre noe med, for her er det markedet som styrer. Men når det gjelder markedsføring av boligen, kan man ha en finger med i spillet.

Enten du er eiendomsmegler eller en privat boligselger, er det viktig å lage en gjennomført annonse og salgsoppgave for boligen. Disse skal fremheve boligens kvaliteter for potensielle kjøpere, og belyser alt fra fasiliteter i nærområdet til boligens standard.

Salgsannonse for boligsalg i Norge

Slik lager du en god salgsannonse

Når boligen skal selges, kan det være vanskelig å finne tid til å lage en god annonse eller salgsoppgave. Eiendomsmegler eller privat boligselger har gjerne mange baller i luften, og dette kan føre til at annonsen bare blir sånn passe bra.

Når du skal selge noe så dyrt og viktig som en bolig, er det imidlertid ekstra viktig å lage en god annonsetekst og tekst til salgsoppgaven. Her bør det blant annet tas hensyn til språkbruk og målgruppe, samt lover og regler.

Mann på PC som hjelper med boligsalg i Norge

Motta hjelp med boligsalg i Norge

Ved boligsalg i Norge er det en rekke ting å ta hensyn til, inkludert papirarbeid og det å avholde visninger. I tillegg til dette, er det viktig å sikre at boligen markedsføres på en god måte.

Har du behov for en salgsannonse for en bolig som skal selges, eller en salgsoppgave? Din Meglertekst gjør gjerne jobben for deg. Vi hjelper både eiendomsmeglere og private boligselgere, raskt og effektivt.

Ta kontakt i dag om du trenger hjelp, og motta de første 500 ordene gratis!