Boligsalg oversikt
Boligsalg er et kjent begrep for de fleste av oss. Men det er langt ifra bare potensielle boligkjøpere som synes at det er interessant å følge med på boligmarkedet. Det er det også for forskjellige finanseksperter som er basert rundt omkring i det langstrakte landet vårt.
Boligmarkedet er noe som blir fulgt med på kontinuerlig, da dette er noe som endrer seg fra måned til måned. Og tallene man får blir brukt til å gjennomføre sammenligninger. For eksempel sammenlignes månedens tall med forrige måneds tall, og med tallene fra samme måned i fjor.
Et boligsalg er med andre ord ikke noe som går i glemmeboka så fort nøklene er overlevert til den neste eieren. Den gamle eieren starter et nytt kapittel i en ny bolig, men boligsalget inngår som en del av en større statistikk som blir gjennomgått i neste måned og deretter på slutten av året.
Denne artikkelen vil inneholde mye morsomt lesestoff for deg som er mer interessert i det finansielle ved et boligsalg fremfor hvilket interiør som ble valgt til visning. Her skal vi ta en nærmere titt på forskjellige statistikker og svare på en rekke spørsmål i forbindelse med dette!
Hva er kvadratmeterprisen for bolig?
Det finnes mange forskjellige boliger på markedet. Og da sikter vi naturligvis til hvor stor det aktuelle salgsobjektet er. Sjansen for at du finner noe som passer deg er svært stor, da det finnes både små boliger, store boliger og boliger som er akkurat passe store.
Folk har forskjellige behov, og da sier det seg selv at hva som skal til for å dekke behovet vil variere. Et kjærestepar vil for eksempel ikke ha behov for like mange kvadratmeter som en familie på 5. Men det vil også variere med utgangspunkt i hva du og de du skal bo sammen med, er komfortabel med.
Men det er en ting som er sikkert og visst, og det er at jo flere kvadratmeter boligen består av, jo høyere er prisen. Også dette er noe som er nødt til å tas med i betraktningen som potensiell boligkjøper. Hva trenger man egentlig, og er det noe man eventuelt kan kompromisse på?
I forbindelse med kvadratmeter og prisnivå, så er det ikke uvanlig at man hører begrep som «kvadratmeterpris». Det er rett og slett prisen du betaler per kvadratmeter i boligen, og dette prisnivået vil variere med utgangspunkt i hvor i landet du bor. Her er noen eksempler på det.
Oslo
Om du skal selge boligen din i Oslo sentrum og det er mange som har lyst på den, så er det positivt for din del. Tilbud og etterspørsel er noe som går hånd i hånd, og stor etterspørsel vil presse prisen opp, siden de fleste boligsalg inkluderer en budrunde.
Å regne ut kvadratmeterprisen for bolig er ganske enkelt. Det eneste du trenger å gjøre, er å ta salgssummen og dele det på antall kvadratmeter som salgsobjektet består av.
I forbindelse med dette er det viktig å huske at beliggenhet, type bolig, antall kvadratmeter og lignende vil variere prisnivået. Men den gjennomsnittlige kvadratprisen for bolig i Oslo er 85 246 kroner.
Bergen
Mens kvadratprisen for bolig i Oslo ligger på rundt 85 000, så er den noe lavere om du bor i Bergen. Selv om det er Oslo som er hovedstaden og den byen som mange anser for å være «it», så er Bergen også en svært populær by.
Bergens popularitet setter naturligvis sitt preg på byens boligmarkedet. Statistikken forteller oss at kvadratmeterprisen for bolig i Bergen er 59 532 kroner. Naturligvis lavere, men fremdeles et svimlende høyt tall!
Ålesund
Om du er på jakt etter en bolig hvor du ikke er nødt til å betale mellom 55 000 og 90 000 per kvadratmeter, så vil Ålesund være et godt alternativ for deg.
I denne byen er den gjennomsnittlige kvadratmeterprisen på 33 058 kroner per kvadratmeter.
Hvor mange boliger ble solgt i 2020?
Ettersom 2020 på mange måter var preget av en pandemi, så skulle man tro at også boligmarkedet ville lide under koronaens vrede. Men boligmarkedet var faktisk en av svært få områder som fikk være i fred. I stedet viser statistikken at boligsalget aldri har vært høyere enn det var i 2020!
I mange år har 2016 hatt status som «rekordår» for boligsalg, men i skrivende stund er det 2020 som sitter på den tronen.
Statistikken viser at det ble solgt rundt 99 600 boliger i Norge i 2020, noe som tilsvarer en økning på rundt 6,7 prosent enn det var ved utgangen av 2019. I 2020 ble det altså solgt 6,7 prosent flere boliger enn det ble i 2019.
Det betyr at 2020 tross alt var et godt år for boligmarkedet. Og skal vi tro finansekspertene, så har dette en sammenheng med at styringsrenta ble satt til det historiske null i mai 2020. Generelt sett betyr det at Norges økonomiske situasjon er dårlig, men det fikk mange boligkjøpere til å slå til!
Hvor mange boliger har blitt solgt så langt i 2021?
Men selv om vi har kommet oss et godt stykke inn i 2021, så ser det ikke til at boligkjøpslysten har lagt seg eller kommer til å gjøre det med det første. Hittil i 2021 har det nemlig blitt solgt rundt 43 900 boliger, noe som er 15,7 prosent mer enn i 2020 for samme periode.
I tillegg nærmer årsslutt seg med stormskritt. Etter hvert vil kveldene bli mørkere og kortere igjen, og det betyr at finansekspertene vil finne frem sammenligningsverktøyene sine igjen. Om boligsalget går like godt de siste 6 månedene som det har gjort hittil i år, så lover det godt for årets statistikk også.
Hvor lang tid vil det ta å få solgt bolig?
Hvor lang tid vil det ta å få solgt bolig? Det er et spørsmål som mange stiller seg, gjerne i forbindelse med at de vurderer å legge ut boligen sin for salg. Og svaret på dette spørsmålet er dessverre av den kjedelige sorten – salgstid er en høyst varierende faktor.
Det er mange faktorer som spiller en viktig rolle i forbindelse med salgstid, deriblant når på året boligen blir lagt ut for salg og hvor i landet boligen din ligger.
Som boligselger vil man naturligvis ha mest mulig ut av salget, og det vil det være lurt å legge ut bolig for salg når boligprisene er høye. Som regel ligger de på et ganske akseptabelt nivå i starten av året og på begynnelsen av høsten. Så da bør du vurdere å selge i januar, i februar eller i august.
Beliggenhet er noe annet som spiller inn i forbindelse med salgstid. Og dette er noe som vil variere med utgangspunkt i hvor i landet du bor. For eksempel så kan vi ta en nærmere titt på hva statistikken sier angående boligsalg i Oslo, Bergen og Ålesund.
Oslo
Om du bor i Oslo, så er sannsynligheten veldig liten for at salgsprosessen kommer til å vare i tide og utide.
Det vil naturligvis nok variere med utgangspunkt i både beliggenhet og standard i dette området også, men den gjennomsnittlige salgstiden i Oslo ligger på rundt 17 dager. Og det er ganske imponerende!
Bergen
Også i Bergen ligger ting til rette for at salgsprosessen kommer til å gå relativt kjapt, men den gjennomsnittlige salgstiden er noe lenger enn den er i Oslo.
I Bergen må du regne med at det går rundt 24 dager fra boligen legges ut for salg til den er et tilbakelagt kapittel for din del.
Ålesund
Mens Oslo og Bergen mesker seg med gjennomsnittlige salgstider på henholdsvis 17 og 24 dager, så må boligeiere i Ålesund sannsynligvis smøre seg med et litt tykkere lag av tålmodighet. For i dette området er den gjennomsnittlige salgstiden av et litt annet kaliber.
Om du bor i Ålesund og prøver å få solgt boligen din, så er det er ikke usannsynlig at det kan ta så mye som 76 dager før du faktisk får solgt den.
Det vil settes ny rekord i boligsalg i 2021
Som nevnt har det hittil i 2021 blitt solgt rundt 43 900 boliger.
Det er en økning på hele 15,7 prosent i forhold til det som var solgt på samme tidspunkt i 2020. Og det er veldig imponerende!
Så fremt lysten til å kjøpe egen bolig holder seg ved like ut 2021, så ligger det an til å bli enda et godt år for det nasjonale boligemarkedet. Faktisk så skal man da ikke se bort ifra at det vil settes ny rekord i løpet av dette året!