E-takst

En e-takst er noe du må ha enten du skal selge en fritidsbolig eller primærbolig. Det er også nødvendig med denne taksten om du skal fastsette boligens verdi i forbindelse med et arveoppgjør eller lignende. E-taksten danner blant annet grunnlaget for verdivurderingen av boligen.

I denne guiden skal vi se nærmere på nøyaktig hva en e-takst er. Finn ut hva som vurderes, og hva taksten brukes til!

E-takst ved salg av bolig

Hva er en e-takst?

En e-takst eller «elektronisk takst» er en bransjestandard og et verktøy som brukes når verdien på en eiendom skal fastsettes. Den aktuelle eiendommen vil motta en verditakst med en rekke statistiske data som grunnlag.

Tidligere var det ingen gitt standard som måtte følges av alle meglere ved verdivurdering av bolig. Dette førte til at ulike meglerhus kunne gi veldig sprikende verdianslag på salgsobjekter. For å få en mer standardisert utførelse av prosessen, ble e-takst innført. Nå følger alle meglere de samme standardene.

 De statistiske dataene som danner grunnlaget for e-taksten baseres på flere ting. Her er noe av det som tas med i betraktningen:

 

  • Salgspris på tilsvarende eiendommer i området
  • Beliggenhet
  • Standard
E-takst vist med dokument

Slik gjennomføres en e-takst

Hvis du har behov for en e-takst, kan dette enkelt bestilles. Du kan for eksempel ta kontakt med en megler, og vedkommende vil da besiktige boligen og eiendommen din.

Megleren vil blant annet ta hensyn til boligens fasiliteter, standard, byggeår, eventuell oppussing, faste utgifter, tomtestørrelse og areal. Eiendomsmegleren må ta minst tre bilder av boligen eller eiendommen for å dokumentere standarden. Husets fasade, bad og kjøkken vektlegges spesielt.

To menn som tar hverandre i hånden i forbindelse med e-takst

Danner grunnlag for verdivurdering

En e-takst danner grunnlaget for verdivurdering sammen med eiendomsmeglerens kunnskap fra boligmarkedet. Verdivurderingen vil igjen gi deg en indikasjon på hva boligen kan selges for på dagens boligmarked.

Når verdivurderingen skal utarbeides, vil eiendomsmegleren ta hensyn til alle opplysningene som ble innhentet. Det er mange faktorer som kan påvirke boligens verdi.

En e-takst vil lagres i en database, slik at både banken, selgeren og megleren har tilgang på taksten via nett.

En e-takst med forstørrelsesglass

Hva koster en e-takst?

Prisen på en e-takst kan variere fra megler til megler. Kostnadene kan for eksempel påvirkes av at megleren har lang reisevei til eiendommen fra meglerkontoret.

Noen meglere tar ikke betalt for jobben i det hele tatt, mens andre kan ta opptil 4 000 kroner for arbeidet.

E-takst utføres av eiendomsmegler

Trenger du hjelp med meglertekst?

En e-takst eller elektronisk takst er en enkel verdivurdering av en eiendommen din. Vurderingen baseres på både boligstandard, beliggenhet, salgspris for lignende boliger i området og areal. E-taksten vil blant annet danne grunnlag for verdivurderingen, og kanskje til og med endelig boligpris.

Som eiendomsmegler har du sannsynligvis mange baller i luften. Mellom visninger, e-takster og telefoner til kunder, er det gjerne lite tid til andre ting. Dersom du trenger hjelp med å lage selgende boligannonser, kan du imidlertid få hjelp.

Kontakt Din Meglertekst i dag, og motta informative og selgende meglertekster!