Hva bør man gjøre før verdivurdering?

Hva bør man gjøre før verdivurdering? Når eiendomsmegleren skal vurdere hva en bolig er verdt, er det visse ting man bør gjøre i forkant. Dette kan potensielt gjøre boligen til et mer attraktivt kjøpsobjekt, og du kan da sitte igjen med mer etter boligsalget.

Vi skal her se nærmere på noen tips du bør ha i bakhodet før verdivurdering. Sørg for å gi megler og eventuelle interessenter et best mulig inntrykk av salgsobjektet!

Hva bør man gjøre før verdivurdering av bolig?

Hva er verdivurdering eller e-takst?

En verdivurdering kan beskrives som meglers vurdering av hva markedet sier seg villig til å betale for en bolig. Her er det mange faktorer som vil spille inn, inkludert tilbud og etterspørsel, hva lignende boliger i området går for – og så videre.

Som regel foregår verdivurdering gjennom en såkalt e-takst. Dette er bransjestandarden for fastsettelse av boligverdi. Dette gir megler klare retningslinjer for hva som skal vurderes med tanke på standard, lignende boliger, områdets prisstatistikk og lignende.

E-takst og verdivurdering vil sammen med takstmannens vurdering danne utgangspunktet for prisantydningen på boligen. Prisantydningen er den prisen boligen legges ut til salgs for.

Hva bør man gjøre før verdivurdering?

Hvordan forberede seg før verdivurdering?

De fleste boligselgere ønsker å få mest mulig for boligen sin. Her kan prisantydningen ha mye å si, selv om det naturlig nok er markedet som bestemmer prisen til syvende og sist. Mange opplever å få bud under takst

Så, hva bør man gjøre før verdivurdering? Ved å fikse småting kan du fort gi et langt bedre inntrykk av boligen din – ikke bare overfor megler, men også potensielle kjøpere. Her er en liten sjekkliste:

 

  1. Rydd boligen og sørg for enkel fremkomst
  2. Vask boligen nøye
  3. Fiks småting som ødelagte lister, maling som har flasset og lignende
  4. Gjør hagen og uteområdet fint
  5. Klargjør dokumentasjon på arbeid som er gjort på boligen (f.eks. installasjon av elbil-lader, oppussing av bad etc.)

Megleren vil til en viss grad basere verdivurderingen på boligens standard. Husk imidlertid på at det er en takstmann som vil vurdere boligens tekniske standard. Det kan derfor være greit å fikse småting og rydde før takstmannen kommer også.

Har du fukt, mugg eller råte i boligen, kan dette påvirke boligens prisantydning og salgssum negativt. Det samme gjelder gamle vinduer, utdatert baderom og lignende. Fiks derfor så mye du kan før verdien fastsettes, basert på hva du har økonomi til.

Hva bør man gjøre før verdivurdering av bolig?

Kan jeg få gratis verdivurdering av bolig?

Ja, noen eiendomsmeglere kan tilby gratis verdivurdering av boligen. Husk at «alle» meglerfirmaer ønsker å ta oppdraget, noe som betyr at de konkurrerer om deg som kunde.

På grunn av dette er det noen meglerfirmaer som tilbyr gratis verdivurdering, i håp om å få deg som kunde.

Hva bør man gjøre før verdivurdering av bolig?

Valg av verdivurderingsselskap

Mange boligselgere henter inn flere verdivurderinger gitt av ulike meglerfirmaer før boligen skal selges. Dette er ofte uproblematisk siden mange kan tilby gratis verdivurdering.

Husk likevel på at det ikke nødvendigvis lønner seg å ta megleren som vurderer boligen din for å være mest mulig verdt. Det er markedet som bestemmer prisen, og hvis boligen prises for høyt kan dette skremme bort potensielle interessenter.

Det beste er å velge megleren som vurderer boligens verdi mest mulig realistisk. Husk at lavere prisantydning også kan tiltrekke flere på visning, og skape mer temperatur i en eventuell budrunde.

Hva bør man gjøre før verdivurdering av bolig?

Hvordan kan man lykkes med boligsalg?

Både eiendomsmeglere og boligselgere er opptatt av å oppnå en best mulig pris ved salg av bolig. Her er det viktig med en realistisk verdivurdering, men også andre faktorer spiller inn – slik som markedsføring.

En velskrevet boligsalgsannonse og et oversiktlig prospekt kan gjøre at flere ønsker å se på eller by på boligen.

Travel megler: Hva bør man gjøre før verdivurdering?

Motta hjelp med å skrive boligsalgsannonse og annen meglertekst

Hva bør man tenke på før verdivurdering og boligsalg? Før eiendomsmegler og takstmann vurderer hva en bolig er verdt, er det lurt å fikse småting. Du bør rydde, vaske og sørge for at boligen er lett å ta seg frem i. Bytt også ut ødelagte lister og lignende om mulig.

Skal du lykkes med boligsalg er det også viktig med en god boligsalgsannonse og et informativt prospekt. Som eiendomsmegler har du kanskje ikke tid til å skrive denne selv, og som privat boligselger er du kanskje usikker på fremgangsmåte og oppsett.

Din Meglertekst lager selgende og gode annonser til boligsalg, samt salgsoppgaver. Vi hjelper både meglere og deg som selger boligen på egen hånd.

Kontakt oss i dag, og gjør boligsalget litt enklere for deg selv. Og ikke minst – de første 500 ordene får du gratis!