Hva er en verdivurdering?

Det er en fordel å vite hvor mye boligen er verdt før du beveger deg ut på boligmarkedet. Kanskje har boligen økt betraktelig de siste årene, eller kanskje du har påkostet boligen ved oppussing? Uansett kreves en erfaren megler for å ta en god vurdering. En megler kan gi deg et estimat på hvor mye du har i verdier, og hvor mye du kan bruke på din neste drømmebolig.

Hvor lenge huset har vært bebodd, om det er et nybygg eller har historisk verdi, spiller inn på markedsprisen. Hvis det er lenge siden du har sjekket hvordan boligen ligger på markedet, kan være lurt å ha et oppdatert bilde på nettop dette. Ellers vet du ikke hvor mye boligen har falt eller økt i verdi. En megler er til for å ha orden på dette.

hva er din bolig verdt

Hvordan vite om du får en rettferdig vurdering?

Det er ingen garanti for at verdivurderingen er riktig, og heller ikke er den ment å være nøyaktig. Den skal heller være et anslag som gir deg en pekepinn på hvor i landskapet din bolig ligger prismessig. En prisantydning er derimot mer nøyaktig, og det er den prisen som gjelder når boligen blir lagt ut for salg. For å kunne selge din bolig, er det lurt å ha dette på plass.

Et lurt råd er å få minst to ulike meglere til å gjøre en vurdering og deretter lande på gjenomsnittet av disse. Da har du større muligheter til å få en rettferdig avgjørelse. I tillegg slipper du å ha urealistiske forventninger. Ikke prøv å overbevise dem om hvor mye boligen er verdt, la dem gjøre jobben sin og gjøre nødvendig research.

Stol på at meglerne som skal vurdere boligen har erfaring med nettopp dette, og bistå der du kan. Vet du noe om boligen som kan øke dens verdi? Kanskje har tomten en speisell historie? Alt dette kan komme til nytte, men det er ingen garanti for å høyne prisnivået.

riktig vurdering

Hva er grunnlaget for vurderingen?

Det er flere faktorer som påvirker boligens verdi. Husets tilstand er den mest fremtredende. Heldigvis er dette noe man ofte kan gjøre noe med. Hvordan huset er utformet og stylet er en ting, men tomta og nabolaget spiller også inn på totalverdien.

Er det sjøutsikt eller støyende motorvei utenfor? Hvor langt er det til sentrum? En megler vil se på alt som kan løfte boligen på markedet, samtidig ta høyde for ting som trekker den ned. Les mer om hva du kan gjøre for å øke verdien før verdivurderingen.

Det er viktig å huske på at verdivurdering og takst ikke er det samme. Takstering er en mer nøyaktig vurdering av boligens verdi, og tar som regel lenger tid å fastsette. Vær bevisst på at det er en vurdering og ikke en fastsetting. Ingenting er skrevet i sten eller fastlåst. Ikke vær redd for å stille spørsmål ved valgene som ledet til verdivurderingen.

sett i gang

Hvor lenge er en verdivurdering gyldig?

Husk at verdivurderingen ikke lever evig. Kanskje du har gjennomført en verdivurdering tidligere, men den kan være utdattert. Har det gått mer enn et halvt år, bør du søke om ny vurdering. Boligmarkedet forandrer seg raskt, og det er ikke alltid til din fordel. En utdattert vurdering kommer du uansett ikke lang vei med.

Det er ikke bare når du skal selge hus, at det er nyttig å gjøre en verdivurdering. Også om du skal forhandle med banken om lavere renter eller dele utgiftene rettferdig ved et eventuelt samlivsbrudd. Uavhengig av diin situasjon, kommer det uansett godt med når du skal gjøre forandringer med boligen eller bosituasjonen din.

Har du fått en verdivurdering du ikke er enig med? Husk at verdivurderingen ikke er endelig, og det gir deg mulighet til å finne ut hva som trekker ned. Dermed kan du faktisk gjøre noe med det før du får takst av boligen. Les mer om hva som utgjør forskjellen på verdivurdering og takst.

få hjelp til verdivurderingen

Lei av tekstarbeid?

Skal du i gang med å skrive annonser og tekster for privatpersoner? Synes du det er tungt arbeid alene, og har altfor mye å gjøre? Vi vil gjerne spare deg for tid og krefter, ved å bistå med det vi er best på. Vi tar for oss alt av tekstarbeid, slik at du kan være tilstede i salg av bolig. Vi gjør det vi kan for å høyne kvaliteten på teksten, så gjør du det du kan for å selge boligen.