Hva koster eiendomsmegler?

Hva koster en eiendomsmegler i snitt? Det å hyre inn en eiendomsmegler koster utvilsomt mye penger, men samtidig kan du sikre en god fortjeneste på salget. Finn ut hva en megler koster!

En eiendomsmegler hjelper boligselgere med en rekke oppgaver i forbindelse med boligsalg. Dette inkluderer verdivurdering, visning, utarbeiding av annonse og annet papirarbeid. Men, hva koster egentlig en eiendomsmegler? I snitt ender prisen på rundt 100 000 kroner.

Det å hyre inn en eiendomsmegler er med andre ord kostbart, men det er likevel en god investering. Selger du selv (altså uten megler) vil du gjerne ikke oppnå samme salgspris. Vi skal nå se nærmere på hva som ligger bak kostnadene.

Pekefinger: Tips vedrørende eiendomsmegler pris

Megler provisjon

Hva koster en eiendomsmegler i snitt? Som regel går halvparten av utgiftene til såkalt meglerprovisjon. Det er vanlig at en eiendomsmegler tar rundt 1–2 % av salgssummen i provisjon. ¨

Se for deg at en bolig selges for 3 millioner kroner. Dersom vi regner 1,5 % av denne summen, vil det resultere i en provisjon på 45 000 kroner til eiendomsmegleren.

Du kan som regel velge selv hvorvidt megleren skal motta meglerprovisjon eller fast timepris. Timeprisen ligger vanligvis på rundt 2 000 kroner per time. Meglerhonorar kan med andre ord variere. 

De fleste velger imidlertid provisjonsmodellen. Dette skyldes rett og slett at provisjon sikrer at megleren får høy motivasjon til å oppnå en best mulig salgspris.

Bolig med prosent og stjerner – hva koster eiendomsmegler?

Andre omkostninger ved salg av bolig

Hva koster eiendomsmegler utenom meglerprovisjon? Som sagt utgjør provisjonen rundt 50 % av totalsummen. Resten av utgiftene fordeles på andre poster.

Selve planleggingen og tilretteleggingen av salget koster typisk sett rundt 15 000 kroner. Du bør også regne med at det går omkring 15 000 kroner til fotografering, annonsetekst og annen markedsføring.

Visning er også en viktig del av boligsalget. Hva koster en eiendomsmegler deg i forbindelse med visning? Dette kan variere en del, men prisen ligger stort sett på rundt 3 000 kroner.

Ellers er det viktig å regne med kostnader til tinglysning og diverse gebyrer. Dette koster vanligvis rundt 12 000 kroner. I tillegg til dette kommer et såkalt oppgjørshonorar. Honoraret har en snittpris på omlag 7 000 kroner. Totalt, med meglerprovisjon, blir da prisen på rundt 97 000 kroner.

Hus med nøkler – hva koster en eiendomsmegler?

Hvem betaler megler ved salg av bolig?

Det er boligselgeren som må dekke kostnadene for eiendomsmegler i forbindelse med boligsalg. Mange eiendomsmeglere fakturerer først for jobben etter at oppgjøret av boligsalget er ferdigstilt. Noen ganger må du imidlertid betale et lite forskudd.

Boligkjøperen vil også ha utgifter, og må betale rundt 2,6 % av kjøpsprisen i omsetningsgebyr. Det å kjøpe eller selge bolig innebærer med andre ord utgifter for begge parter.

Dokument og kalkulator: Pris for eiendomsmegler

Kan du selge bolig uten megler?

Det er fullt mulig å selge en bolig uten å gjøre dette via en eiendomsmegler. Hva koster en eiendomsmegler sammenlignet med å selge på egen hånd? Som regel må du regne med noen utgifter selv når du skal selge uten megler.

Du bør for eksempel få hjelp til å skrive salgsprospekt og en selgende annonse. Dette er viktig for at potensielle kjøpere skal få den informasjonen de trenger. I tillegg til dette kan det være lurt å få hjelp til å ta gode bilder til annonsen. En fotograf kan hjelpe deg med dette.

Velger du å ta bilder og lignende på egen hånd, kan du slippe billig unna med boligsalg på egen hånd. Samtidig bør du sette av godt med tid, slik at du ikke glemmer noe viktig.

Her er en sjekkliste til deg som skal selge bolig selv:

 

 • Få grunnbokutskrift bekreftet (dette må kjøpes via Statens kraftverk)
 • Motta data om eiendom og bolig fra kommunen (inkluderer reguleringsplaner, målebrev, pålegg fra feiervesen, ligningsverdi etc.)
 • Få en teknisk tilstandsrapport via takstmann
 • Innhent opplysninger om pris (sjekk annonser for lignende hus i området etc.)
 • Lag en salgsoppgave som kan deles i annonser og på visning
 • Lag annonse på Finn.no eller lignende plattformer
 • Klargjør boligen din for visning
 • Avhold budrunde
 • Utarbeid kjøpskontrakt
 • Fyll ut skjema som viser tinglysning av eierskifte
 • Fullfør oppgjør med tinglysning, betaling og sletting av eventuelle heftelser
Meglertips: Hva koster en eiendomsmegler?

Motta en skreddersydd annonsetekst og salgsoppgave

Hva koster eiendomsmegler i snitt? Som regel koster det totalt rundt 100 000 kroner for en eiendomsmegler. Dette priseksempelet er basert på salg av en bolig til rundt 3 millioner kroner. Inkludert i denne prisen er meglerprovisjon på 1,5 % av salgssummen (45 000 kroner).

Som boligselger kan du redusere kostnadene ved å selge boligen selv. I så fall må du skrive en salgsoppgave og utarbeide en selgende annonse. Dette kan Din Meglertekst hjelpe deg med.

Kontakt oss i dag og motta en skreddersydd meglertekst!