Hva skal man se etter på visning?

Skal du selge eller kjøpe bolig? For kjøper er det viktig å vite hva de bør se etter for å sikre at boligen står til forventning ved et eventuelt kjøp. Derfor er det også viktig at selger vet hva kjøper ser etter når de er på jakt etter sitt nye hjem.

Vi tar deg gjennom sjekklisten for hva du bør undersøke når visningen starter og hva du må være obs på for å sikre at dine behov er dekket. Dette reduserer sjansen for konflikt mellom kjøper og selger i etterkant!

Sjekkliste for visning

Hvorfor bruke sjekkliste på visning?

De siste årene har vi sett en stor økning i klagesaker ved boligkjøp. Slike tvister oppstår som regel grunnet mangler eller uventede skader. For å unngå å havne i en slik situasjon, er det viktig at kjøper bruker tid på å forberede seg før visning.

Boligkjøper har nemlig undersøkelsesplikt, hvilket går ut på at du ikke kan klage dersom selger ikke var klar over manglene ved salget. I tillegg kan du heller ikke klage dersom boligselger allerede har nevnt eventuelle mangler i prospektet.

Det beste du kan gjøre er å lese grundig gjennom prospektet og sjekke boligen nøye dersom du går på visning. Men hva skal du se etter? Vi gir deg noen punkter som kan legges til din nye sjekkliste.

Bolig undersøkes på visning illustrert med forstørrelsesglass

Dekker boligen dine behov?

Alle har ønsker og drømmer om hvordan den nye boligen skal se ut. Men dekker boligen egentlig bokvaliteten du trenger? Før visning må du avklare dine egne behov. Vektlegger du solforhold, utsikt, beliggenhet, nærhet til kollektivtransport, butikker eller uteområde? Skriv dette ned og lag gjerne en prioriteringsliste.

Deretter bør du tenke nøye gjennom hvilke romløsning du ønsker deg. Trenger du en stor stue til hele familien? Skal kjøkkenet være et separat rom eller integrert med stuen? Hvor mange skal sitte rundt spisebordet?

Disse behovene vil ikke forhindre mangler, men kan gjøre det lettere å holde hodet kaldt og tenke rasjonelt under visningen. Hvis du vet hva du trenger og ønsker deg i forkant, kan du sammenligne boligen med disse behovene og få et realistisk bilde av bokvaliteten.

Sjekkliste ved kjøp av bolig

Hvordan påvirker beliggenhet bokvalitet?

Det er mye som kan fikses og pusses opp i en ny bolig, men én ting som ikke kan endres er beliggenheten. Derfor må du undersøke hvordan beliggenheten påvirker bokvaliteten, for eksempel ved å se på skygger og lys.

Hvordan påvirker beliggenheten solforholdene utendørs på terrasser og balkonger? Hvordan faller lyset innendørs og hvor skapes det skygger? I tillegg bør du merke deg støynivået og hvor godt boligen isolerer lyd. Her kan du også se nærmere på tilgjengelighet og brannsikkerhet.

Bilde av et hus på nettbrett

Hvordan er inneklima?

På visning kan du som regel sjekke hele boligen fra topp til tå. Utnytt dette og ta en ekstra titt i sikringsskapet. Et godt inneklima og et fungerende elektrisk anlegg er ikke alltid gitt, men har mye å si for kvaliteten til boligen.

Har boligen god oppvarming, ventilasjon, energieffektivitet og isolering? Er sikringsskapet fylt opp av svidde kontakter og løse ledninger? Vær ekstra nøye med å se etter tegn på at den nåværende eier har utført elektrisk arbeid på egen hånd. Dette kan påvirke fremtidig forsikring, og er skapet eldre enn 30 år må det byttes ut.

Mange boliger har avanserte tekniske anlegg. Det er ingen skam i å spørre megler og eier om mer informasjon vedrørende tekniske løsninger. Hvordan styrer du ventilasjon? Må filtre skiftes, og hvor ofte? Har selger dokumentasjon på vedlikehold av gasspeiser og annen vannbåren varme?

Salgsoppgave med viktig informasjon om bolig

Hva er kvaliteten på kjeller, bad og våtrom?

Dette er rom som er utsatt for mye fukt. Bruk nesen din når du er på visning og ta gjerne opp sluket for å undersøke eventuell mugglukt nærmere. Det kan være vanskelig å vite om boligen har fuktskader, og nettopp derfor er dette på klagetoppen i både hus og leiligheter.

Plen over underjordiske garasjer og terrasser med overbygg er også i risikosonen for vannskader. Bruk øynene og nesen – se i sluket og kjenn etter lukt fra råte. Dette er særlig viktig på baderom, som ofte er en gjenganger i tvister. Når ble badet pusset opp sist?

Var den siste renoveringen kun overflateoppussing, eller ble baderommet totalrenovert? Her er det igjen viktig å spørre etter dokumentasjon på arbeidet. Når var sist gang varmtvannstank og rør ble byttet ut? Fuktige rørskjøter er tegn på lekkasje, så bruk god tid på badet og våtrom.

Hus som er klargjort for visning

Hvor gamle er dører og vinduer?

Hvor gamle vinduer og dører er, har mye å si for hvor godt de isolerer. Eldre vinduer trekker langt mer enn nyere, og derfor bør megler ha oversikt over når disse ble skiftet sist. Det er også mulig å sjekke vinduets alder selv, ved å inspirere den innerste delen ved karmen.

Hvis det er slitasje på vindu og dører, kan dette bety at det er på tide å bytte dem ut. Husk at et billig hus eller en rimelig leilighet fort blir dyrt hvis du må bruke titusener på oppgraderinger etter overtakelse.

Bolig med WiFi er en stor fordel

Hvordan er mobildekning, bredbånd og fellesutgifter?

Et godt tips er å ringe en venn når du er på visning. Hold samtalen mens du vandrer rundt i boligen, for å sjekke at det faktisk er tilstrekkelig dekning. I Norge har vi store variasjoner på mobildekning, og god dekning utenfor boligen garanterer ikke god dekning i stuen.

I forkant bør du også undersøke hvilke avtaler boligeier har knyttet til internett og kabel-TV. Mange ønsker å bruke samme abonnementet de har i dag, men det er ikke alltid dette er tilgjengelig i den nye boligen.

Fellesutgifter er også en viktig del av et boligkjøp. Her vil forskjellen være store. Skal du kjøpe som del av et borettslag? Da bør du undersøke aktuelle fellesarealer. Hvilke tilstand er disse i og er det sjanse for at utgiftene kommer til å øke i nærmeste fremtid?

Boligkjøper skriver ned spørsmål før visning

Har du flere spørsmål?

Er det noe du lurer på knyttet til prospektet? Man glemmer ofte spørsmål når man kommer på visning, og hjernen blir fylt opp av nye inntrykk. Skriv eventuelle spørsmål ned i forkant og ha dem klar til visningen. Det kan også dukke opp spørsmål under visning, så ta gjerne med en notatblokk.

Dersom det kommer frem opplysninger som ikke er å finne i prospektet, må du be selger og megler om å få disse opplysningene inn i en eventuell kjøpekontrakt.

Skriv ned spørsmål til eiendomsmegler og boligselger

Skriv ned alle inntrykk

Etter en visning bør du samle alle inntrykk og oppsummere boligen på papir. Her er det viktig å ta hensyn til de opprinnelige behovene du allerede har skrevet ned. Mange benytter seg av boligstyling før visning, og det er viktig at du ikke lar dette påvirke de egentlige rommene.

Boligstyling er et godt verktøy som viser boligen fra sin beste side, men dersom rom mangler vesentlige møbler som kommoder og klesskap, må du ta dette med i beregningen. Rom virker naturligvis større når slike møbler er fjernet, men husk at dette er noe du trenger ved overtakelse.

Legge inn bud etter visning

Dette må du gjøre før du legger inn bud

Har du funnet drømmeboligen? Før du legger inn bud bør du ha sjekket boligen nøye. Alle spørsmål skal være stilt og besvart, og salgsoppgaven skal leses nøye. Finansieringen må naturligvis være på plass også. Husk på at bud er bindende.

Havner du i en budrunde bør du ha et klart budsjett i tankene. Sett en tydelig maksgrense før budrunden starter, og husk at det alltid vil komme nye muligheter. Få heller ikke for høye forhåpninger før du har sjekket om boligen har forkjøpsrett.

Hvert bud må gis til megler i skriftlig form. Sørg også for å sette en tidsfrist. Husk at selger aldri er forpliktet til å akseptere et bud, selv om du bydde over andre. Boligkjøp kan være en stressende tid, men forsøk å holde hodet kaldt, og vær bevisst på egne behov og budsjett.

Ta med deg en sjekkliste på visning og skriv ned alle inntrykk. Med denne kunnskapen i bakhodet er du godt forbedret til budrunde og fremtidige visninger. Og husk – vi hjelper gjerne boligselgere med selgende meglertekst!