Hvor lenge er en tilstandsrapport gyldig?

Hvor lenge er en tilstandsrapport gyldig? Siden 2015 har det vært krav om å kunne vise til en tilstandsrapport ved boligsalg. Gjennom tilstandsrapporten vil potensielle boligkjøpere få verdifull informasjon om boligens tilstand og standard.

Med en tilstandsrapport reduseres faren for konflikt mellom boligkjøpere og -selgere.

Det er en takstmann som utarbeider rapporten etter befaring av eiendommen. Men hvor lenge er en tilstandsrapport gyldig etter at den utstedes? Det skal vi nå se nærmere på!

Lyspære

Hva er en tilstandsrapport?

Før vi går inn på gyldighet av en tilstandsrapport, skal vi forklare hva rapporten egentlig går ut på.

En tilstandsrapport er noe alle boliger som ligger ute for salg må ha. Rapporten består av en teknisk vurdering av eiendommen, og gjennomføres av en takstmann.

I rapporten kan potensielle boligkjøpere enkelt finne informasjon om eventuelle avvik.

Takstmannen vil blant annet vurdere tilstanden på våtrom, tak, vinduer og det elektriske anlegget. Alt dette er informasjon som er veldig relevant for boligkjøpere å vite.

Uten en teknisk vurdering av boligen, kunne boligkjøper risikert å uvitende kjøpe en bolig med alvorlige mangler.

Dette kunne føre til både tvister og søksmål, og store økonomiske tap for både kjøper og selger.

Tidslinje målt i farger

Hvor gammel kan en tilstandsrapport være?

De aller fleste takstdokumenter har en gyldighet som varer i seks måneder. Tilstandsrapporten er ikke noe unntak, og er altså gyldig i et halvt år etter at den ble ferdigstilt.

Rapporten lagres i en database som tilhører Eiendomsverdi AS. Der vil den være tilgjengelig i seks måneder før den ikke lenger er gyldig.

Så hva gjør du hvis boligen ikke selges innen et halvt år etter at rapporten ble ferdigstilt? Da bør du få en ny tilstandsrapport fra takstmannen. Dette innebærer at takstmannen kommer på ny befaring på eiendommen din.

Korrekt-ikon med piler som går rundt farget i rødt

Hvorfor er ikke tilstandsrapporten gyldig lengre?

Hvor lenge en tilstandsrapport er gyldig, altså seks måneder, gjenspeiler viktigheten av oppdatert informasjon til boligkjøper.

Dersom tilstandsrapporten kunne vært flere år gammel, ville den ha vært mye mindre pålitelig. Et hus kan forfalle mye på et par år, og få både utvendige og innvendige skader.

Ved å sette en grense på seks måneder for rapportens gyldighet, øker sannsynligheten for at informasjonen stemmer.

Boligkjøpere har likevel undersøkelsesplikt i forbindelse med boligkjøp. Rapporten skal derfor ikke betraktes som noen garanti på boligens tilstand.

To menn som tar hverandre i hånden med et hus i bakgrunnen

Slik lykkes du med boligsalg

En tilstandsrapport er gyldig i seks måneder etter at den utstedes. Dette dokumentet skal kunne fremvises ved alle boligsalg, og gir boligkjøper innsyn i boligens tilstand.

På grunn av dette har ikke rapporten ubegrenset holdbarhet, siden boligens tilstand kan forringes over tid.

Foruten å ha en tilstandsrapport å vise til, bør du som boligselger sikre en boligannonse og salgsoppgave av høy kvalitet.

Dersom du skal selge boligen selv, må du også lage disse tekstene selv. Eventuelt kan vi gjøre jobben for deg

Kontakt Din Meglertekst i dag, og motta en skreddersydd salgsoppgave eller annonsetekst!