Hvor mye over takst bør man gå?
Hvor mye over takst bør man gå? Dagens boligmarked er hett, og konkurransen boligkjøpere imellom kan ofte være stor. Spesielt i Oslo og andre storbyer er det mange som sliter med å skaffe seg bolig.
Det er ikke uvanlig at det blir budkrig, og at man må gå over takst for å sikre seg drømmeboligen. Hele 80 % av alle boliger selges faktisk over prisantydning, noe som sier litt om etterspørselen.
Det store spørsmålet er: Hvor mye over takst bør man gå? Byr du for lite risikerer du at noen andre snapper boligen foran nesen på deg. Byr du mye kan du risikere å betale mer enn du trenger.
Hvilken budtaktikk er best?
Det finnes ulike taktikker i budrunden. Noen mener det er lurt med et stort «skremmebud», mens andre byr litt og litt i håp om å slite ut de andre budgiverne.
Se for deg at boligen har en prisantydning på 3 000 000 kroner. Flere interessenter melder seg, inkludert deg. Det tikker inn flere bud, og de fleste byr rundt 20 000 over forrige bud. Ved å legge inn et stort bud på 200 000 kroner, kan du potensielt skremme vekk de andre budgiverne.
Faren med å legge inn et stort bud, er at du risikerer å betale for mye. Hvor mye over takst bør man gå? Det er mulig at de andre budgiverne ikke hadde mer å gå på uansett, og da betaler du i prinsippet kanskje 190 000 kroner for mye.
Små bud på 10 000 eller 20 000 kroner kan føles tryggere. Samtidig er disse budene så små at du kan risikere at temperaturen i budrunden øker. Du inviterer rett og slett med deg flere budgivere. Det finnes ikke et fasitsvar på hva som er best, men legg deg gjerne midt imellom!
Hvor mange prosent over prisantydning bør du gå?
I noen tilfeller kan du ha behov for å legge inn et stort bud. Men hvor mye over takst bør du gå? Det er faktisk en grense for hvor mye du kan by. Bankene har satt en grense på 10 % over prisantydning, dersom du har maksimal belåning.
Skal du by mer enn 10 %, må du i så fall be banken om tillatelse. Et bud på 10 % over prisantydning er nokså mye, og de fleste vil nok uansett ikke legge seg så høyt i budkrigen.
Hva er prisantydning?
Prisantydning er prisen som forventes å få ved boligsalg, og settes av eiendomsmegleren i samråd med en takstmann. En prisantydning kan imidlertid være både lavere og høyere enn den reelle salgsprisen, og er kun veiledende.
Det er mange faktorer som avgjør boligens prisantydning. Det tas blant annet utgangspunkt i markedspris og pris for tilsvarende boliger i nærområdet. Foruten dette, vil faktorer som solforhold, standard, fasiliteter og beliggenhet være avgjørende.
Hvordan kjøpe bolig under takst?
Vi har nå sett nærmere på hvor mye over takst man bør gå. Som boligkjøper vil det uansett være mer gunstig om du greier å legge deg under takst. Dette er vanskelig dersom det er flere som er interessert i boligen, siden andre sannsynligvis vil by på eller over takst.
Finner du derimot en bolig uten andre interessenter, er det ikke usannsynlig at du kan få boligen under takst. Du kan likevel risikere at boligselger takker nei til budet, og heller forsøker å selge boligen på nytt senere.
Ingen bud dagen etter visning?
Det er en regel som sier at første bud må stå til klokken 12 første dag etter siste visning. Budrunden starter som regel i 11–12-tiden dagen etter siste annonserte visning. Noen ganger kan du imidlertid oppleve at det ikke tikker inn noe budvarsel.
Det at ingen har lagt inn bud på boligen kan kanskje få varsellampene til å blinke. Hvorfor er det ingen som byr? Fant de noe gale ved boligen som du overså selv? Ikke nødvendigvis! Det kan også hende at boligen var for dyr for de andre, eller at beliggenheten var litt feil.
Så lenge du har undersøkt boligen og lest tilstandsrapporten nøye, kan du trygt legge inn bud. Her har du en gyllen sjanse til å slippe budkrig, og dermed få boligen på eller under takst. Dette forutsetter selvfølgelig at boligselger godkjenner budet.
Hvor mye over takst bør man gå om selger ikke aksepterer det eneste budet som kommer inn? Her bør du være litt tilbakeholden, og se an om det kommer flere budgivere. Er du den eneste som byr, er sjansen stor for at du ikke trenger å by mye over.
Kupping av budrunde
Kupping av budrunde har blitt mer og mer vanlig. Mange boligkjøpere er klar over at det kan dukke opp andre budgivere, noe som kan resultere i budkrig. I et forsøk på å sikre seg boligen, er det derfor ganske vanlig å sende et privat bud til selger – gjerne før den offentlige visningen.
Du kan i mange tilfeller få en privat visning før den annonserte visningen. Dersom du liker boligen, kan du legge inn et bud direkte til selger, for eksempel på SMS.
Her har boligselgeren et dilemma. Det er alltid en risiko for at budet ditt er bedre enn budene som vil dukke opp i budrunden. Det kan også hende at det ikke dukker opp noen andre bud i det hele tatt. Takker selger ja, risikerer han eller hun at det ville dukket opp et bedre bud i en offentlig budrunde.
Skal budet fra selger være attraktivt for boligselger, er det derfor lurt å legge seg over takst. Mange får tilslag på boligen på denne måten.
Slik kan boligselgere lykkes med boligsalg
Kjøp og salg av bolig er alltid spennende. Hvor mye over takst bør man gå? Det finnes flere taktikker som kan benyttes blant boligkjøpere. Dette inkluderer alt fra skremmebud til små bud, og kupping av budrunde.
Som boligselger vil man kunne øke sjansen for et vellykket boligsalg ved å ha en velskrevet og informativ boligannonse. Et oversiktlig salgsprospekt er også avgjørende. Skal man selge bolig selv og uten megler, bør man investere god tid i annonse og prospekt. Dette kan man også få hjelp til!
Din Meglertekst skriver salgsprospekt og annonsetekst for boligselgere og eiendomsmeglere. Vi sørger for at boligen markedsføres best mulig, samtidig som teksten er informativ.
Kontakt oss i dag, og motta meglertekst på 1-2-3!