Hvor mye under takst er skambud?

Hvor mye under takst er skambud? Dette er noe både boligselgere og -kjøpere lurer på. En boligkjøper vil alltid ha et ønske om å få boligen til en lavest mulig pris. Samtidig ønsker selgeren helst at boligen skal selges på eller over takst.

Det kan hende at boligen ligger ute til en pris som er høyere enn hva markedet er villig til å betale. Det kan også dukke opp kjøpere med lavt budsjett, som ønsker å «prøve seg». Hvor mye under takst kan betegnes som et skambud? Og når er budet innafor hva selger bør forvente?

Boligkjøper møter boligselger

Skambud | Definisjon og betydning

Et skambud kan defineres som et bud som er langt lavere enn den gitte prisantydningen. Det finnes faktisk ingen nedre grense for beløp på bud i budrunder. Dette åpner for at potensielle kjøpere legger inn bud langt under det selgeren forventer.

Skambud oppfattes gjerne som useriøse av selger, og kan også til en viss grad virke fornærmende. I noen tilfeller kan budgiver ødelegge sjansene sine, fordi selger ikke ønsker å selge boligen til vedkommende.

Men hvor mye under takst er et skambud? Det er ingen klar grense. Men om en bolig ligger ute til 3 000 000 kroner, og budgiver byr 2 000 000, kan nok dette betegnes som et skambud.

Et veldig lavt bud trenger ikke nødvendigvis oppfattes som et «skambud» av selger. Har boligen ligget svært lenge ute for salg, tyder det på at prisen er for høy. I slike tilfeller vil gjerne selger akseptere å selge boligen langt under takst.

Boligselger håndhilser på boligkjøper

Skambud – hvor mange prosent under takst?

Det er ingen klar definisjon på hvor mye under takst budet må være for å betegnes som et skambud. Det å legge seg 500 000 under takst oppfattes ikke nødvendigvis som et skambud om boligens prisantydning er på 5 000 000 kroner.

Koster boligen 1 000 000, vil 500 000 kroner under takst kunne betraktes som et skambud. Hvor mye under takst er skambud? Du kan gjerne ta utgangspunkt i at bud på 60 % eller lavere av takst er et skambud.

Selger kan imidlertid også oppfatte bud på 20 % under takst som skambud. Det er i stor grad opp til den enkelte å vurdere hva som er et skambud.

Boligselger hilser på boligkjøper

Legge inn bud før visning?

Det finnes mange taktikker og strategier for budgivning der ute. Foruten skambud, kan vi nevne boligkupping. Dette går ut på at boligkjøper legger inn et bud på boligen før den offentlige visningen. Budet gis da direkte til selger, utenom megler.

Den potensielle kjøperen gjør gjerne dette i håp om å sikre seg boligen og slippe budkrig. Budet vil ofte være godt over takst, slik at det skal være fristende nok for selgeren.

Det er også mulig å legge inn bud før visning via megler. Merk deg likevel at det første budet må stå minst til klokken 12 dagen etter siste annonserte visning. Dermed vil andre budgivere også kunne delta i budrunden.

Et tredje alternativ er å legge inn et hemmelig bud før visning (eller etter). Dette er et bud som gis med forbehold om konfidensialitet. Det betyr at megler eller selger ikke kan melde ifra om budet til øvrige interessenter. 

Bud under takst

Solgt under prisantydning?

Selv om boligmarkedet er hett, er det fortsatt noen boliger som blir solgt under prisantydning. I noen tilfeller blir rett og slett boligene priset for høyt. Det betyr at markedet ikke er villig til å betale prisen som er gitt i prisantydningen.

Det kan for eksempel hende at boligens standard eller beliggenhet tilsier at den burde vært priset lavere. Hvor mye under takst er skambud når boligen uansett ikke blir solgt til prisantydning? Boligselgere bør ha realistiske forventninger til pris.

Hva om markedet ikke er villig til å gi mer enn 2 000 000 for en bolig som har prisantydning på 3 000 000? Da er kanskje ikke et bud på 1 000 000 under takst nødvendigvis et skambud, men en realistisk pris.

Salg av norsk bolig under prisantydning

Slik lykkes du med boligsalg

Hvor mye under takst kan defineres som et skambud? Det er ingen klar fasit på dette. Et skambud er generelt sett et bud som selgeren opplever som langt lavere enn forventet. Skal du få prisen du ønsker for boligen, er det flere faktorer som skal klaffe.

Et vellykket boligsalg forutsetter først og fremst at det dukker opp nok interessenter på visning. Derfor er det viktig å investere tid i en god salgsoppgave og boligannonse. Med mange interessenter, øker også sjansen for at det blir budkrig. Dette vil kunne presse prisen opp.

Enten du er eiendomsmegler eller selger bolig privat, er det viktig å sikre god markedsføring av boligen. Har du ikke tid eller ressurser til å skrive annonser og salgsoppgave? Da finnes det hjelp å få.

Kontakt Din Meglertekst i dag, og motta annonsetekst eller tekst til salgsoppgave!