Hvor mye under takst kan man by?

Hvor mye under takst kan man by ved kjøp av bolig? I mange tilfeller vil boligselgere oppleve at potensielle kjøpere byr godt under prisantydning. Dette kan skyldes at boligen er priset for høyt, men det kan også være taktisk fra kjøpers side.

Det store spørsmålet er: Hvor mye under takst kan man by? Finnes det en grense, eller kan budgiver by så lite han/hun selv ønsker? La oss se nærmere på saken!

Bolig til salgs – hvor mye under takst?

Ingen nedre budgrense ifølge budrunde-regler

Ved kjøp av bolig står boligkjøper fritt til å by akkurat så lite eller mye han/hun selg ønsker. Det betyr i prinsippet at det ikke er noe i veien for å by 1 000 kroner for en bolig med prisantydning på 2 000 000 kroner.

Selv om man står fritt til å by så mye man vil, er det greit å huske på at budet kan oppleves fornærmende av selger. Hvor mye under takst kan man by uten å virke frekk? Dette avhenger mye av omstendighetene og opprinnelig prisantydning.

En bolig kan i mange tilfeller være overpriset. Det vil si at prisantydning ligger godt over prisen markedet er villig til å betale. I slike tilfeller vil ikke nødvendigvis et bud som er langt under takst være et skambud.

Person gir bud ved boligkjøp

Skambud – bud som er langt under takst

Hvor mye under takst kan man by uten at det betraktes som et skambud? Generelt sett er det ingen klar definisjon på hva som faktisk er et skambud. I de fleste tilfeller vil skambud være såpass lave at selger vil avslå budet.

Hvorfor legger potensielle kjøpere noen ganger inn et skambud? Det kan hende at kjøper oppfatter prisen som altfor høy. Har boligen ligget ute for salg lenge uten suksess, bør kanskje selger vurdere å gå med på et lavere bud.

Andre ganger ønsker potensielle kjøpere å «prøve seg». Det kan for eksempel hende at budsjettet ikke strekker til.

Person legger inn bud under takst

Budrunden starter ofte under takst

Det er slettes ikke uvanlig at en budrunde starter under takst. Den første personen som legger inn bud vet ikke om det finnes andre interessenter. Derfor er det ofte taktisk å legge budet litt lavt. Hvor mye under takst kan man by? Det er ikke uvanlig å starte noen hundre tusener under takst.

Dersom det ikke er flere budgivere, har naturligvis kjøperen mulighet til å sikre seg boligen til en lavere pris. Dette forutsetter at selger aksepterer budet. Selgeren kan også velge å avslå budet, og heller prøve å selge den på nytt senere.

Når budrunden starter godt under takst vil ofte flere «inviteres» med i budrunden. Dette kan føre til at flere byr, og at man til syvende og sist oppnår en god pris.

Boligsalg – hvor mye under takst?

Hvordan oppnå en god pris på boligen?

Når en bolig skal selges dukker ofte følgende spørsmål opp: Hvor mye under takst kan man by? Det er ikke uvanlig at det kommer inn noen skambud i budrunden. Andre ganger bør ikke budet betraktes som et skambud, siden boligen kan være overpriset.

De fleste boligselgere ønsker uansett at boligen skal selges for et høyest mulig beløp. Nøkkelen til suksess er som regel å lokke flest mulig på visning gjennom god markedsføring og boligstyling. En selgende og informativ boligannonse er et must, og salgsoppgaven er minst like viktig.

Både eiendomsmeglere og private boligselgere bør investere tid i gode markedsføringstekster. Er du usikker på hvordan du går frem, finnes det hjelp å få.

Kontakt Din Meglertekst i dag, og motta ferdigskrevne, skreddersydde meglertekster!