Krav om tilstandsrapport for bolig

Er det krav om tilstandsrapport for bolig i forbindelse med boligsalg? Dette er det mange boligselgere som er usikre på.

Det som er sikkert, er at en tilstandsrapport eller boligsalgsrapport er lurt å ha. Rapporten vil gi potensielle boligkjøpere informasjonen de trenger for å vurdere boligens tilstand.

En tilstandsrapport vil som regel informere potensielle kjøpere om standard og tilstand på det elektriske anlegget, VVS, fasade og lignende. Dette gjør det enklere for kjøperen å vurdere hvorvidt det skal legges inn bud på boligen eller ikke.

Mann med koffert

Er en tilstandsrapport obligatorisk?

En tilstandsrapport er utvilsomt lurt å ha, og de fleste meglere ber selger om at rapporten innhentes før eventuelt salg. Men er det egentlig noe lovfestet krav om tilstandsrapport for bolig? Det enkle svaret er «nei».

Som boligselger bør du likevel huske på at eiendomsmeglere kan frasi seg salgsoppdraget om du ikke henter inn rapporten.

Ifølge Finanstilsynet kan eiendomsmegler i enkelte tilfeller være pliktig i å si fra deg oppdraget om boligselger nekter å innhente tilstandsrapport. Dette kan være aktuelt når selger unnlater å hente inn rapporten for å maskere boligens eventuelle mangler.

Det vil for øvrig stilles krav om tilstandsrapport for bolig i enkelte tilfeller, der det er krav til utvidet takst. Dette kan være aktuelt ved salg av dødsbo eller kombinasjonseiendom.

Utvidet takst kreves også når boligen har vært ubebodd av selger det siste året, og når selger ikke har kjennskap til eiendommen.

Bolig

Kjøpe bolig uten tilstandsrapport?

Mange kjøpere er skeptiske til å kjøpe en bolig der tilstandsrapport ikke foreligger. Selv om det ikke er krav om tilstandsrapport for bolig, er det noe man bør ha.

Dersom det ikke finnes noen tilstandsrapport eller boligsalgsrapport, vil ikke potensielle kjøpere ha kjennskap til boligens tilstand. Det er ikke alle mangler som er like enkle å avdekke på visning. Eksempler på dette er skader på VVS eller elektrisk anlegg, eller skader på tak og baderom.

Boligkjøpere får økt trygghetsfølelse når de har en tilstandsrapport å forholde seg til. Dette vil igjen kunne gi flere interessenter og bud i en budrunde.

Mann med forstørrelsesglass

Finnes det en tilstandsrapport mal?

En tilstandsrapport er noe som vanligvis vil utføres av en profesjonell takstmann fra for eksempel Norsk Takst. Det er imidlertid ingen lov som sier hvem som skal utarbeide rapporten, eller hva den skal inneholde. Du kan derfor i prinsippet lage rapporten selv.

Du kan finne en tilstandsrapport mal på nett. Det enkleste vil nok likevel være å bestille tjenesten fra en takstmann. Dette vil også spare deg for mye arbeid og papirarbeid. For en boligkjøper vil det også være mer pålitelig å vite at en upartisk tredjepart har tatt seg av vurderingen.

Eiendomsmegler

Slik lykkes du med boligsalg

Det finnes ingen krav om tilstandsrapport for bolig ved boligsalg. Unntaket er når du selger visse boligtyper du ikke har bodd i selv det siste året, eller når det er dødsbo. Tilstandsrapport er uansett noe du bør ha, og mange meglere krever at du henter det inn.

Med en tilstandsrapport eller boligsalgsrapport kan du trygge potensielle kjøpere. De kan se boligens tilstand svart på hvitt, noe som letter beslutningsprosessen. De færreste vil legge inn et bud på en bolig som de ikke kjenner tilstanden på.

Skal du lykkes med boligsalg, er en tilstandsrapport nesten et must. Du trenger også en informativ og selgende boligannonse og en utfyllende salgsoppgave. Trenger du hjelp med å lage disse dokumentene, kan vi hjelpe deg!

Kontakt Din Meglertekst i dag, og få skreddersydd meglertekst på 1-2-3!