Meglerspråk

Meglerspråk eller meglerfloskler er noe man kan observere i mange boligannonser. Det er nemlig ikke bare selve boligen som pyntes før salg – også beskrivelser av salgsobjektet pyntes ofte på!

Enten du har kjøpt eller solgt en eiendom, eller bare sett en boligannonse, har du ganske sikkert observert såkalt meglerspråk. Dette språket kjennetegnes av ord som tilsynelatende har en betydning, men som i virkeligheten ofte betyr noe helt annet.

Ord som benyttes innen meglerspråk kan ofte medføre erstatningsansvar og problemer for eiendomsmegleren, rett og slett fordi de gir kjøperen misvisende informasjon.

Mann som snakker meglerspråk

Snakker du meglerspråk?

Mange meglere er fristet til å bruke meglerspråk når de skal lage en boligannonse. Målet ditt er naturligvis å få solgt eiendommen, og da kan det være fristende å «pynte litt» på sannheten.

Vi anbefaler imidlertid å være forsiktig med bruk av meglerfloskler, slik at du og kjøperen ikke opplever problemer i etterkant. 

En floskel er en ordsammenligning som er utbrukt, noe som betyr at ordet har tapt sin opprinnelige betydning eller kraft.

Meglerspråk

Eksempler på meglerspråk

Meglerspråk kjennetegnes ofte av vage beskrivelser som kan bety både det ene og det andre. Mange eiendomsmeglere ønsker for eksempel å gi inntrykk av at boligen er nærme fasiliteter som butikker, barnehager, skoler eller andre ting kjøperen typisk ser etter.

I denne forbindelse er det mange som benytter seg av uttrykket «et steinkast unna». Dette er en beskrivelse som er vanskelig å forholde seg til. I mange tilfeller viser det seg at et «steinkast» er nokså langt – gjerne flere hundre meter. Her er noen eksempler på meglerspråk i annonser: 

  • Et steinkast unna
  • Innholdsrik
  • Totalrenovert
  • Potensial
  • Unik
  • Herskapelig

I et land der de fleste boliger er nokså ordinære rekkehus eller leiligheter, er det overraskende mange «unike» boliger. Det finnes også hundrevis av boligannonser der boligen tilsynelatende har «potensial». Dette betyr gjerne at boligen har tapetstrier og laminat fra syttitallet. 

Det er heller ikke uvanlig at eiendomsmeglere misbruker begrepet «herskapelig». Til enhver tid finnes det hundrevis av boliger som tilsynelatende er herskapelige. Dette er typisk eneboliger eller villaer – ofte av det ordinære slaget.

Meglertekst

Slik sikrer du en god meglertekst

En god meglertekst bør ikke inneholde misvisende meglerspråk. En svært selgende annonse kan kanskje lokke mange på visning, men potensielle kjøpere vil fort oppdage «sannheten».

Boligannonsen din bør ta i bruk språk som ikke er villedende. Kjøpere setter pris på ærlighet, og du slipper å bekymre deg for erstatningsansvar i etterkant. Bruken av adjektiver bør overveies nøye.

Meglertekst

Din Meglertekst hjelper deg

Meglerspråk kjennetegnes av ofte overdrevne eller vage beskrivelser av salgsobjektet. Dette kan være misledende for potensielle kjøpere, og du som megler kan i verste fall få erstatningsansvar.

Er du usikker på hvordan du kan lage en boligannonse som er selgende, samtidig som den ikke er villedende? Din Meglertekst hjelper deg! Vi har ekspertise på boligannonser, og passer på at misvisende meglerspråk ikke brukes.