Ny takst på bolig

Hvordan går du frem når du skal anskaffe ny takst på bolig? Først må du finne ut hvorfor du trenger ny takst. Er det fordi taksten ikke lenger er gyldig? Eller kanskje du ikke er fornøyd med taksten og dermed vil innhente takst fra en annen megler? Vi vet hvordan du bør gå frem for å innhente ny takst.

Det kan være flere grunner til at du ønsker å innhente ny takst på boligen din. Kanskje var du litt raskt i gang med å skaffe takst, også fikk du ikke solgt huset i tide? eller du har opplevd en betydelig vekst på markedet, og vil derfor sikre deg en høyere takst? Alle disse er legitime grunner til å få en ny takst på boligen din før salg. Lurer du på hva som skiller verdivurdering og takst? Det kan du lese mer om her.

finne ny takst på bolig

Er det en fordel å få ny takst?

Når det gjelder å se etter ny takst for boligen din, kan det i mange tilfeller være en fordel. Skal du refinansiere et lån, og du trenger å forhandle om lavere renter? Da er det akkurat en ny takst du har behov for. Ettersom boligprisene stadig er økende, kan boligen din være verdt mye mer enn da du kjøpte den. Skal du refinansiere lånet, er det derfor aktuelt med fornyet boligtakst.

Dersom du har et stort lån for å nedbetale boligen din, er det greit å vite hvilke regler som gjelder. Om boliglånet er 70% eller høyere verdi må du nemlig betale avdrag på lånet. Har du behov for en periode med avdragsfrihet, kan du dermed trenge å innhente nye takst på boligen din, for å refinansiere ditt lån.

Kanskje du bare er usikker på hva boligen din er verdt og vil vite hvilke alternativer du har til rådighet? Henter du inn en verdivurdering, har du alle muligheter åpne, om du vil oppgradere eller selge boligen. Er det lenge siden du innhentet boligtakst, kan det være en fordel å få en oppdattering. Spesielt dersom du har gjort nye forbedringer med boligen din.

setter sammen alle elementene som kreves for å sette ny takst

Hvordan gå frem for å innhente ny takst?

Det varierer veldig hvor mye det koster å innhente takst. Det kommer an på boligens omfang og hvilken megler du velger. Fordi de er selvstendig næringsdrivende tar de ulike priser for oppdraget sitt. Her gjelder det å velge en dyktig megler, mer enn første og beste.

Du kan starte med å gå til din egen bank, for deretter å oppsøke andre kontorer for å høre hvilke tilbud de vil gi deg. Om du har gode erfaringer eller fått gode anbefalinger, er det verdt å sjekke ut dette først. En verdistigning i markedet er uansett verdt å følge.

Rentene du får ved refinaniseringen bør gjøre at du sparer penger i løpet av neste kalenderår. Takseeringen skal lønne seg i det lange løp, selv om det koster litt der og da. Det har med årene blitt billigere å flytte bank, så nå kan du sjekke ut en del banker før du bestemmer deg for hvor du vil ha lånet ditt stående. Ta høyde for gebyrer i de ulike bankene, og la deg ikke lure.  

mange jobber på saken med å taksere din bolig

Fire ulike boligtakster å navigere mellom

Tilstandsrapport er en grundig rapport som viser boligens tekniske tilstand. Den bør vektlegges for at kjøper kan vite hva som selges og komme til en sikker avgjørelse. Det er likevel ikke obligatorisk, men det blir svært komplisert om man ikke innhenter opplysninger på den måten.

Verditakst settes av en takstmann eller i de aller fleste tilfeller, en megler. Verditaksten gir et estimat på hva boligen er verdt, men ikke en nøyaktig kalkulering.

Boligsalgsrapport er en nøyaktig liste av hva som må være på plass før man selger boligen. Når man skal skifte bolig, er dette en stor trygghet for begge parter. Det er en form for tilstandsrapport, men forskjellen er at den er direkte knyttet til salg av bolig.

Reklamasjonsrapport er også en form for tilstandsrapport. Her vil den tekniske dokumentasjon ta høyde for de faktorene som kan skape konflikt ved skifte av eier.

ny takst er satt

Finn din takst i dag

Kostnadene ved å innhente en takstmann kan gi deg skattefridrag. Sjekk ut fordelene på alt som er relatert til refinansiering, slik at du får gode betingelser. Vurderer du å klage på taksten, er dette en god veiledning. Når du har dette til grunn, er det bare å komme i kontakt med megler og sette i gang takseringen. Lykke til med boligdrømmen!