Sjekkliste visning

Er du på boligjakt? Eller har noen du kjenner spurt deg om du vil være med dem på visning? For at visningen skal ha noe som helst for seg, så er det viktig at dere stiller forberedt.

Å gå på visning kan føre til både begeistring og skuffelse. Hvis det attpåtil gjelder noe som i utgangspunktet er en «dealbreaker» for deg, så er det fort gjort at dette får deg til å glemme de andre tingene som også bør tas med i betraktningen.

Enten du er en person som glemmer ting lett eller har klisterhjerne, er det ingen dum idé å ta med seg en sjekkliste på visningen (gjerne en fysisk en). Ikke bry deg om hva de rundt deg syns, for det handler tross alt om det som potensielt kan bli ditt fremtidige hjem!

Denne artikkelen er for deg som ikke har noe imot å bli husket som «personen med sjekklisten på visning». Enhver sjekkliste vil naturligvis se annerledes ut, siden folk har forskjellige behov, krav og ønsker, men nedenfor skal vi gi deg noen tips til hva som bør stå på enhver sjekkliste!

Mann holder sjekkliste på visning

Finn ut hva du er på jakt etter

Før du i det hele tatt begir deg ut på visning, så må du finne ut hva du er på jakt etter. Det er mange spørsmål som skal besvares for å finne ut av dette:

  • Hvilken type bolig ønsker du deg?
  • Hva er det boligen MÅ ha for at du skal kunne bo der?
  • Hva ønsker du deg, men kan likevel leve uten?
  • Hvilke elementer vil få objektet til å havne i «nei-bunken» umiddelbart?

Om du skal kjøpe bolig sammen med noen, så er dette noe dere må avgjøre sammen. Eventuelt kan dere svare på disse spørsmålene hver for dere, for så å sammenligne dem etterpå. Det er viktig at den endelige listen er basert på ønskene til alle involverte parter.

Mann lager sjekkliste før visning på PC

1) Beliggenhet

Foruten selve boligen, så er kanskje boligens beliggenhet noe av det viktigste på sjekklisten. Om du skal kunne trives i den aktuelle boligen, så er det helt elementært at du liker området hvor boligen ligger. For å gjøre det hele litt enklere, så kan det en liste være svært praktisk her også:

  • Hva synes du om området hvor boligen ligger?
  • Føler du deg trygg og komfortabel i dette området? 
  • Tror du at dette er et sted du kunne trives? Hvorfor/hvorfor ikke?

Her er det imidlertid viktig å ikke være forutinntatt, og la være å gå på visning på grunn av boligens beliggenhet. Når man skal kjøpe bolig, så er det en selvfølge at man skal føle seg trygg der, men om du kun er litt skeptisk på området, så bør du gi det en sjanse. Du kan nemlig bli positivt overrasket!

Forstørrelsesglass ser nærmere på bolig

2) Boligens størrelse

Det neste punktet på listen bør være boligens størrelse. Folk har forskjellige preferanser rundt dette. Noen mennesker liker tanken på å leve på en liten flate, mens andre trenger litt mer rom og luft rundt seg.

Dette er imidlertid et punkt hvor du bør ha et åpent sinn. Med mindre du er på jakt etter drømmeboligen hvor du planlegger å bli gammel og grå, så kan det være en fordel å ikke være beinhard når det gjelder størrelse.

Eksempelvis er det to forskjellige situasjoner om du og partneren din er ute etter en bolig til familien. For noen vil det da være en selvfølge å se etter en bolig som har eget rom til alle. Om du og partneren din derimot ikke har fått barn enda, så kan det hende at en toromsleilighet er stort nok!

Boligens størrelse vil også spille en stor rolle i forbindelse med salgssummen, så det kan være verdt å ha dette i bakhodet under enkelte omstendigheter.

Mann leser om bolig før visning

3) Rommene i boligen (bad, kjøkken, loft, kjeller og andre rom)

Hvordan ser hvert enkelt rom i boligen ut? Her er det viktig å ha øyne og ører åpne. Øynene bruker du til å studere boligen selv, mens ørene kan være et nyttig verktøy til å få med seg ting som andre interessenter biter seg merke i. Dette er et viktig punkt fordi:

 

  • Bad, kjeller og andre våtrom er typiske områder hvor det kan være fukt eller lekkasjer.
  • Kjøkken: Kan ha lekkasjer eller misfarging. Skader på kjøkkenbenken kan være et tegn på dette.
  • Loft: Et annet område hvor det kan oppstå fukt.
Ta med sjekkliste på visning slik at du ikke betaler for en bolig med mangler

4) Vinduer og dører

Vinduer og dører er noe som bør byttes ut etter en viss tidsperiode. Om boligen er gammel, så bør du finne ut om dette har blitt gjort, for utbytning av vinduer er noe som fort kan by på store kostnader for deg etter overtakelse.

Du kan også sjekke vinduene mens du er på visning ved å kjenne hvorvidt de trekker når de er lukket. Du kan også spørre megleren om når vinduer og dører sist ble byttet ut.

Pekefinger gjør deg obs på ting du bør ha med på sjekkliste før visning

5) Mobildekning, TV og bredbånd

I 2021 er mobildekning, TV og bredbånd en selvfølge i enhver husholdning. Det er også forventet at det skal være gode muligheter for dette, og det bør du sjekke mens du er på visning.

  • Mobildekning: Ring en venn og beveg deg rundt i boligen mens du snakker med vedkommende for å få kartlagt hvor god mobildekning du vil få i boligen.
  • TV og bredbånd: Spør megler/selger om hvilken avtale som har vært brukt før, eventuelt om det er mulig å bytte til en annen leverandør (om du har lyst til det).
Mann ser på bolig med kikkert

6) Boligens fasade (vegger, tak, pipe, peis)

Boligens fasade er også viktig. Dette inkluderer både boligens yttervegger, tak, pipe og andre ytre overflater.

Om boligen har noen feil eller mangler, så skal det være oppgitt i prospektet, men dette er ingen selvfølge. Takstmannen kan ha oversett noe, men det kan også være feil som har oppstått etter at takstmannen var der.

Personer holder puslebrikker: Mange faktorer skal klaffe når du lager sjekkliste før visning

7) Eventuelt uteområde

Om det følger med et uteområde til boligen, så er det viktig at også dette oppfyller dine krav og behov. Er det for stort, eller er det for lite?

Noen ønsker seg stor hage og terrasse, mens andre drømmer om en liten balkong med god utsikt. Sørg for at boligen har et uteområde du vil trives med, ikke bare i dag, men også frem i tid!

Bolig vist med prosenttegn: Ta med kostnader i din sjekkliste før visning

8) Kostnader

Innholdet i dette punktet vil variere litt med utgangspunkt i hvilken boligtype du er på visning for.

Om det er en leilighet i et leilighetskompleks, forekommer det som regel fellesutgifter. Dette er imidlertid noe du slipper om du skal kjøpe enebolig.

Men i begge tilfeller vil du måtte betale kostnader som kommunale avgifter, og det er viktig å skaffe seg oversikt over disse.

Boligkjøper håndhilser med megler: Dette må du ta med i din sjekkliste før visning

9) Ikke vær redd for å stille spørsmål

Når du er på visning er det viktig at du ikke er redd for å stille spørsmål. Foruten å lese i prospektet, så er dette din eneste mulighet til å danne deg et inntrykk av boligen. På visning fungerer det slik at ingen spørsmål er for dumme.

Henvend deg til megler eller selger (alt etter som hvem som er ansvarlig for visningen), og melk dem for informasjon som kan hjelpe deg på veien mot å avgjøre om dette vil bli ditt nye hjem eller ikke.

Dokument og kalkulator: Slik lager du en sjekkliste til visning

10) Vurder boligen opp mot behovene dine

Etter visning er det viktig at du og partneren din setter dere ned for å vurdere boligen opp mot behovene deres. Dette er noe dere bør gjøre mens inntrykkene fremdeles er ferske, slik at verdifulle detaljer ikke går tapt som følge av glemsomhet.

Men selv om det skulle være slik at boligen oppfyller alle krav, så er det viktig å ikke glemme magefølelsen. Det er til syvende og sist den som avgjør om du ender opp med å legge inn bud eller ikke.