Style leilighet før visning
Det er ingen som bor i en salgsklar leilighet. Boligstyling har lenge vært et storbyfenomen som sakte, men sikkert har spredt seg til hele landet. Du kan nemlig påvirke både interesse, salgspris og betalingsvilje dersom du er nøye med interiør og styling.
Boligkjøp handler om å selge et hjem som er skreddersydd for kjøperen. Psykologi er sterkt knyttet til boligkjøp og vi blir sterkt påvirket av det visuelle.
Kjøperen må kunne se for seg en hverdag i boligen. Stuen skal innby til sosialt samvær med familie og venner, kjøkkenet skal dekke kulinariske behov og soverommet bør ha en avslappende atmosfære.
Boligstyling påvirker ikke bare betalingsviljen, men kan også gjøre det lettere å markedsføre boligen. Det er her du skaper et totalinntrykk sammen med gode bilder og en velskreven annonse. Riktig interiør lar deg treffe spesifikke målgrupper og gjør leiligheten mer attraktiv på markedet.
Tips til boligstyling
Vi har samlet noen gode tips og råd som kommer godt med når du skal gjøre leiligheten klar for salg. Hva må du egentlig tenke på før leiligheten tas bilder av, og før potensielle kjøpere kommer på besøk? En visning-sjekkliste kan være et nyttig verktøy her.
Ellers handler det om å være kreativ og se boligen fra både kjøperen og målgruppens perspektiv. Først da kan du lykkes med å style en leilighet før visning!
1. Tenk på romfølelsen
De fleste boliger er overmøblert. Dette gjør det vanskeligere for potensielle kjøpere å se for seg et liv i boligen og møblene stjeler av romfølelsen. Mange møbler får leiligheten til å virke mindre enn hva den faktisk er.
Unødvendige møbler bør fjernes, men behold det viktigste. Et soverom trenger et skap og en seng, men har gjerne ikke behov for en skrivepult og kommode. Rommet bør fremstå som at det blir brukt til et formål som gir mening og innhold i hverdagen.
Har du store lamper eller høyttalere på gulvet? En stumtjener i gangen eller et skoskap ved inngangspartiet? Dette kan med fordel fjernes for å få frem boligens virkelige størrelse og potensial.
2. Tenk på målgruppen
Hvem selger du egentlig til? I forkant av en visning bør du forhøre deg med megler og få et klart bilde av målgruppen. Det er stor forskjell på en leilighet som selges til unge, barnefamilier og eldre.
Hvis målgruppen er en barnefamilie, kan du gjerne vise boligen fra et barnevennlig perspektiv. Dersom målgruppen er ung og barnløs, kan barnerommet forvandles til et praktisk kontor eller gjesterom.
3. Tenk på førsteinntrykket
Uteområdet er det første og siste som møter visningsgjester. Sørg for at du gjør deg ekstra flid med inngangspartiet, en eventuell hage og terrasse. Rydd, fei, vask og sett gjerne frem friske blomster og potter.
Mange velger å sette ut fakler eller lykter før visningen, slik at leiligheten virker mer innbydende. Dersom utelyset mangler pære eller ringeklokken ikke er i orden, bør dette også fikses før dørene åpnes for visning.
4. Du skal selge et nytt hjem
Boligsalg handler ikke om å selge ditt hjem, men et nytt hjem for en ny familie. Din personlighet må skrelles bort og du skal skape rom for nye eiere. Dette handler om å fjerne personlige gjenstander og skape et rent lerret.
Familiebilder på veggen, magneter på kjøleskapet, barneleker, matskåler til kjæledyr og hygieneartikler må bort. Har boligen integrerte skap? Fjern klær og personlige eiendeler fra møbler som mest sannsynlig blir åpnet under visning.
5. Planter og grønne områder
Planter og grønt går aldri av moten, og tar seg godt ut på både visning og bilder. De gir en ekstra dybde og skaper et flott miljø, uten at de fremstår for personlige.
Peoner og nelliker tar seg særlig godt ut, mens store grønne planter gir en ekstra farge på nøytrale rom. Du kan skape herlige oaser rundt om i huset. Ikke vær redd for å gjøre baderommet ekstra grønt!
6. Et nøytralt soverom
Soverommet skal være innbydende og gjerne noen grader kjøligere enn resten av huset. Hold interiøret og fargene nøytrale, da dette inviterer til hvile og avslapning.
Fjern unødvendige møbler, men sett gjerne en enkel leselampe ved siden av sengen. Hvis soverommet er lite, er det ekstra viktig å fjerne unødvendige møbler. Be megler om hjelp til smart plassering av seng og skap.
7. Stuen er det viktigste rommet
Under en visning vil du oppleve at de fleste gjestene bruker mest tid i stuen. Dette skal bli hjertet til det nye hjemmet, og derfor er det spesielt viktig at du holder stuen nøytral. Men har megler en spesifikk målgruppe i tankene, kan du med fordel spille på dette.
Det skal være enkelt for potensielle kjøpere å forestille seg hvordan stuen hadde sett ut med sitt eget interiør og møblement. Mange velger å få hjelp til boligstyling i stuen, da dette er det viktigste rommet.
8. Vis uteområdet fra sin beste side
Som nevnt er inngangspartiet også en viktig del av visningen, men dette gjelder også resten av utearealet. Dersom du har en hage, balkong eller en terrasse, bør denne vises frem uavhengig av årstid og vær.
Skal du selge om sommeren må gresset klippes og lukes. Dersom du selger på vinteren må du måke og gjerne sette ut lune lykter. Om våren kan du pryde utearealet ekstra ved å sette ut planter, krukker og blomster som skaper hygge og atmosfære.
Trenger jeg boligstylist?
Du må ikke leie inn en boligstylist dersom du ikke ønsker, men de færreste klarer å skape like gode resultater som de profesjonelle. Valget er likevel opp til deg, og med våre tips og råd kan du komme langt på egen hånd.
Dersom du virkelig ønsker å få frem boligens potensiale, er det absolutt verdt å vurdere en boligstylist. De fleste ser på dette som en investering, fremfor en utgift.
Mange er ikke klar over at du som regel kan velge mellom tre ulike nivåer av hjelp. Boligstylister kan bistå med både veiledning, delstyling eller en fullstendig styling.
Hvis du ikke vil sprenge budsjettet, men likevel ønsker tips til hvordan din unike bolig bør innredes før visning, kan du gå for veiledning eller delstyling.
Veiledning
Dette går som regel ut på at en profesjonell rådgiver eller boligstylist gir deg tips og råd basert på boligens potensiale.
Her kan du for eksempel få veiledning om hvilke møbler som bør fjernes, hvilke fargevalg du bør gå for og hvilke enkle grep som kan løfte inntrykket av boligen. Noen meglere tilbyr også lignende tjenester.
Delstyling
Dette alternativet går ut på at du får hjelp med det du allerede har. Her bruker stylisten ditt eksisterende møblement, og supplerer med lamper, pyntegjenstander og ulike tekstiler som fremhever det nåværende uttrykket.
Har du nylig pusset opp med flotte møbler, kan dette være den hjelpen du trenger for å få frem det lille ekstra.
Full styling
En fullstendig styling går ut på at boligen tømmes for alt av møbler, og byrået bruker sitt eget interiør til styling. Her settes det inn alt fra møbler, planter og belysning, til tekstiler og pyntegjenstander.
Fullstyling er særlig aktuelt i eldre boliger med gamle møbler, eller i leiligheter som har stått ubrukt.
Hva koster det å style leilighet før visning?
Boligstyling kan gjøres billig dersom du innreder og fikser på egen hånd. Byråene har naturligvis individuelle prislister som avhenger av beliggenhet og hvor mye hjelp du trenger.
Det er mulig å opprettholde et nøkternt budsjett, dersom du ikke går til innkjøp av ny innredning. Kanskje har du venner og familie med moderne møbler til låns? Naboer kan ofte stille med utemøbler og elementer til uteplassen.
Det er også mulig å ta seg en runde på digitale bruktmarkeder, hvor skjulte skatter ligger ute til en billig penge. Du kan komme langt med mindre grep dersom du har et øye for detaljer og interiør.
Boligstyling har svært mye å si for både salgspris, prisantydning, interesse og betalingsvilje. Vil du få mest mulig for boligen, gjør du lurt i å legge litt ekstra omtanke i interiør, atmosfære og helhetsinntrykk. Husk også at annonseteksten er helt avgjørende for hvor mange som kommer på visning. Vi hjelper deg med å lage en boligannonse som vil tiltrekke målgruppen. Lykke til med visning!