Tips til kjøper før visning

Har du vært på mange visninger uten å ende opp med å legge inn bud? Er det vanskelig å bestemme seg eller vite hva man skal se etter? Fortvil ikke, vi har samlet mange gode tips til deg som kjøper før du skal ut på visning. Det kan være vanskelig å navigere i boliglandskapet alene, derfor samler vi nødvendig informasjon, slik at du lettere kan navigere i landskapsjungelen som utgjør boligmarkedet.

Når man skal kjøpe og selge bolig, er det viktig å ha klart for seg hva man ser etter. I denne artikkelen skal vi finne noen klare retningslinjer for prosessen det er å se etter en bolig man kan trives i. Samtidig skal vi ta stilling til hvordan man kan gjøre seg opp en mening om hva som er viktig å ha på plass. Skal du holde en visning selv, bør du lese denne artikkelen som tar for seg akkurat det.

landskapsjungel av visninger

Før du drar på visning

Dette bør du ta stilling til før du drar på visning. Lag deg en liste med ulike ting du ser etter. Er det viktig at det er vindu på bad og god ventilering på kjøkken? Eller kanskje du ønsker at stue og kjøkken er to separate rom? Skriv ned hva du ser etter så konkret som mulig, og deretter kan du rangere betydningen. Sorter hver linje etter hvor viktig det er i forhold til det andre. Kanskje kan du forkorte lista til å omhandle 10-12 punkter?

Hvis du synes det er vanskelig å vite hva som er viktig for deg i en bolig, kommer et nyttig tips. Ta deg en runde i ditt nåværende hjem og skriv opp ting du kunne ønske var annerledes. Ved å se på forbedringspotensiale, kan du lettere finne ut om din neste bolig scorer høyere på disse tingene. Skaff deg en oversikt over boligannonser og samle opp fine bilder til inspirasjon. Lagre nettsider og meld deg opp på visning på de som er interessante.

Sørg for å gå over ditt eget budsjett og sett opp en plan på hvor mye du har av oppsparte midler. Sjekk også hvor mye du får i lån og hvor mye penger du bør spare i din tidshorisont. Når du har et klart tall på hvor mye du har til rådighet, kan du begynne å se deg ut visninger innenfor din prisklasse. Her er det viktig at budsjettet og forventningene stemmer overens.

undersøker visninger i området

Når du er på visning

Dette bør du tenke på mens du er ute og speider etter bolig. Ta med deg lister med sjekkpunkter som du har klargjort på forhånd. Skriv også gjerne opp noen spørsmål om boligen som kan være av interesse. Forhør deg gjerne med noen som kan mye om det tekniske for å få svar på ting som ikke synes ved første øyekast.

Våg å stille spørsmål og vis interesse fra start. Ikke vær redd for å ta for mye plass, selv om du ikke skulle ende opp med å legge inn bud. Du er på visning for å bli kjent med huset, så da kan du like gjerne være engasjert og lære noe nytt. Prøv samtidig å være observant og danne et inntrykk av hvordan stedet kan innredes og bli et hjem.

Er det mye som må endres på, prøv å danne deg et estimat av hvor mye det vil koste med oppussing og andre tjenester. Ta med dette i beregningen, slik at du vet om du har budsjett til å kunne by på boligen, og fortsatt har litt slingringsmonn.

lag en sjekkliste med det du ser etter

Etter visningen er over

 

Når du har vært på visning, bør du ta stilling til følgende punkter:

– at boligen treffer på de fleste eller viktigste sjekkpunktene

– om boligen er i riktig prisklasse, innenfor ditt budsjett

– at det passer med overtakelse av bolig i det angitte tidsrommet

– om dette er et sted du kan tenke deg å bli boende fremover

 

Kan du svare ja til spørsmålene over, er du klar for å gå inn i budrunde og kaste deg inn i boligdrømmen. Da har du tatt de nødevdnige stegene i riktig retning. Det er en klar fordel om du har forberedt deg godt og våger å satse. En vellykket visning er om du har fått fler svar på hva som er din drømmebolig, selv om det ikke nødvendigvis ble den boligen du så på. Her gjelder det å samle erfaring før man tar et veloverveid valg.

løp og kjøp bolig

Klar for å kjøpe bolig?

Håper disse tipsene har gjort det litt enklere å finne ut hvordan man kan gå frem, og hva man bør se etter. Selv om visning er en del prøving og feiling, hjelper det å komme forberedt. Når man vet hva man er på jakt etter, er det enklere å lykkes. Det er som å dra til butikken fro en målrettet handel fordi du hadde handleliste. Fremfor å komme tomhendt hjem fordi du ikke visste hva du skulle se etter. Du må gjerne ha med deg noen på visning for å bli tryggere på avgjørelsen. Håper du nå kan dukke opp på visning med et klarere hode neste gang. Og husk at du lærer mens du går!