Verdivurdering – hvor mye koster det?

Dette er et spørsmål alle boligeiere stiller seg før de skal selge bolig. Selvsagt vil man beholde kostnadene så lave som mulig for at man skal få solgt boligen med størst mulig avkastning. Det er mange som tilbyr sin ekspertise når det gjelder boligsalg. Det er derfor lurt å gjøre seg et anslag over hvor mye de ulike tjeneste koster. 

I denne artikkelen skal vi ta for oss hva som lønner seg når det kommer til å velge megler for verdivurdering, og hvor mye det er verdt. Hvor lønnsomt er det å innhente arbeidskraft fra meglere og ta for seg et boligprosjekt? Mange tror at de sparer penger på å selge huset selv, men uten nødvendig kunnskap, vil det være svært utfordrende å få en riktig pris. Hvor mye skal det egentlig koste å få en verdivurdering på din bolig, og hva kan du forvente av en slik vurdering?

mann som beregner kostnadene av bolig

Hvorfor lønner det seg med verdivurdering?

En verdivurdering er ofte ditt første steg når du skal selge bolig. Vil du realisere boligdrømmen, er det fint å vite hvor mye du har å gå på ut ifra markedets svingninger. Vurderingen gjøres ut ifra eiendommens forhold, nabolag og nærliggende fasiliteter. Alt som trengs fra din side er tegninger over huset og evt boligmappe, som gjør det enklere for megler å gjøre et tydelig estimat.

Prisen på en verditakst ligger på 4.500 – 9.500 kr, og utføres av takstmann. Totalkostnadene avhenger av hvor stor boligen er. Denne takseringen kan brukes for refinansiering, arveoppgjør og salg av bolig, men er ofte ikke tilstrekkelig for sistnevnte. Om du skal ha en enkel verdivurdering, utført av megler, koster dette ofte mellom 2000-6000 kr. I noen tilfeller tilbys verdivurdering gratis ved bruk av samme megler til salg av boligen.

Å gjennomføre en verdivurdering vil lønne seg dersom du skal gjennomføre et større prosjekt. En god dialog med megler gjør verdivurderingen enklere. Allerede ved verdivurderingen har du mulighet til å stille spørsmål om hele salgsprosessen. God kommunikasjon hele veien gir grunnlag for et godt og vellykket salg. Vurder også om det er mulig å forhandle en bedre prisavtale dersom du bruker samme megler fra start til slutt.

verdivurdering av bolig

Hva er det som skal vurderes?

Boligens utseende, innvendig og utvendig er det som tas i betraktning når verdivurderingen skal gjennomføres. Samtidig står antall soverom, kjøkken, bad og stue sentralt, samt tilgangen mellom de ulike rommene. I tillegg betraktes boligens planløsning som en overordnet helhetsvurdering av boligen. Det blir ikke gjort en grundigere sjekk enn det som synes på overflaten.

Du trenger ikke gjøre forberedelser før verdivurderingen, for å stille boligen klar. Hvis du likevel er ute etter en høy verdivurdering og vil stille boligen mest mulig klar på forhånd, kan vi gi deg noen tips på veien. Ofte vil du ha mulighet til å gjøre forbedringer på boligen melllom verdivurderingen og fastsettelse av takst. Om du er tidlig ute, sparer du deg for mye hastverk når det gjelder utbedring og påkostning.

setter sammen en vurdering

Ha realistiske forventninger

Før du søker om verdivurdering, er det lurt å ha realistiske forventninger til utfallet. Det innebærer hele prossesen fra fastsetting av pris og gjennomføring av salg. En verdivurdering er mer uhøytidelig enn en boligtakst. Derfor kan du ikke forvente et nøyaktig estimat. Om du ikke er fornøyd med vurderingen, kan du heller bruke energi på å spørre hva du kan gjøre for å forbedre boligen og høyne prisen. Slik kan du gå frem hvis du vil klage på taksten du har fått av eiendomsmegler.

Det er en investering å fastsette boligens verdi, men det gir deg også et handlingsrom for veien videre. Er det verdt å pusse opp badet eller kjøkkenet? Eller skal du bruke pengene på å male vegger og tak før salg? Om du bare trenger en enkel vurdering for å forhandle om lavere rente og avdrag på lånet, kan du også få mye igjen for det på sikt. Alle disse tingene er det lurt å ta til betraktning før du går i gang med et større eller mindre boligprosjekt.

hva kan jeg forvente av en verdivurdering?

Realisere boligdrømmen

Skriv gjerne et budsjett og finn et regnestykke på hvor mye du er villig til å bruke for å høyne boligens verdi. Når du har beregnet kostadene, kan du finne ut hvor mye du vil bruke på hjelp utenfra. Sørg for at det er rom for smarte løsninger, og stå ikke alene i salgsprosessen. 

For å selge en bolig er det vel så viktig å ha et selgende, godt språk. Det kan også spare deg for tid om du får hjelp av dyktige tekstforfattere til å hjelpe med å formulere gode tekster. Vi hjelper deg gjerne på veien til å realisere din boligdrøm. Bare ta kontakt, så finner vi en løsning som passer best for deg og ditt formål.