Visning sjekkliste

Skal du selge en bolig? Det er mange grep du kan gjøre for å sikre at flest mulig kommer på visning og legger inn bud. De fleste velger profesjonell hjelp fra stylist, fotograf og megler, men du kan også gjøre jobben på egen hånd hvis du setter av nok tid.

Når du styler boligen, er det viktig å tenke på målgruppen. Du skal ikke selge hjemmet ditt eller dine personlige møbler, men en bolig som andre kan gjøre til sitt hjem. Få bort overflødige møbler, personlige eiendeler og rot: Dette må gjøres før du tar bilder.

Små prosjekter kan gi stor uttelling på salgsprisen. Har du hull i veggen som gjerne skulle vært sparket? Trenger veggen et nytt strøk med maling? Selv om slike detaljer ikke vises på bildene, vil de være veldig synlig når kjøpere kommer på visning.

Det tar tid å gjøre en bolig klar for visning – både med tanke på fotografering, styling og selve visningen. Du kan klare jobben på egen hånd, så lenge du er klar over at dette tar tid og litt arbeid. Vi gir deg noen gode tips til prosessen.

Møbler

Sjekkliste for visning

Før visning er det viktig at du har rengjort og vasket leiligheten skikkelig. Ta gjerne en runde i boligen som en kjøper, og tenk gjennom hva disse menneskene vil legge merke til. Åpne opp gardiner og persienner, bytt lyspærer og sørg for mest mulig naturlig lys.

Fjern alt av personlige gjenstander. Dette inkluderer baderomsartikler, kjøleskapsmagneter, og familiebilder. Helst skal boligen ha minst mulig møbler og pyntegjenstander, slik at den virker større og bedrer romfølelsen. Fjernkontroller, ledninger og kabler skal bort.

Ta en tit på gulvet – er det objekter som får rommet til å se mindre ut? Små tepper kan med fordel fjernes, samtidig som det får leiligheten til å se mer moderne ut. Har du integrerte garderober på soverommet? Sørg for å rydd skikkelig, kjøpere vil se på oppbevaringsmuligheter.

Ofte kan små detaljer utgjøre en stor forskjell. Noen nye planter gir bedre atmosfære. Blomster på spisebordet, fruktfat i stuen og en kokebok på kjøkkenet skaper en god stemning. Til slutt må du huske uteområdet, dette skal ryddes og klargjøres.

Boligfoto

Tips til boligfoto

Et bilde sier mer enn tusen ord – særlig når det kommer til boligannonser. Bildene er ofte det som avgjør hvorvidt en kjøper ønsker å komme på visning eller ikke. Du skal vise boligen fra sin beste side og sørge for at flest mulig kommer og går videre til budrunde.

De aller fleste velger å få hjelp til fotografering, nettopp fordi dette er en såpass viktig del av boligsalget. En megler vil kunne hjelpe deg gjennom sine kontakter, og sørge for at boligens beste kvaliteter blir vist frem med gode teknikker. Vinkler, farger og kvaliteter er viktig. 

Skal du likevel ta bildene selv, er det viktig å huske på at du ikke selger hjemme ditt, men en bolig. Fjern alt av personlige eiendeler, rot og gjenstander som tar opp gulvplass. Vent gjerne med å ta bildene til boligen er gjort klar for visning – hvert fall til den er rengjort og vasket.

Ta bilder av boligens beste kvaliteter og tenk på dagslys, skygger og kontraster. Skal du ta bilde av balkong eller uteområde? Vent til en dag hvor det er godt vær, slik at kjøperen får se det virkelige potensialet av plassen. Redigering og etterarbeid kan gjøre opp for dårlig vær.

Visning

Musikk, godteri og mye mer

Når det kommer til selve visningen, vil megler ha flere triks på lager for å gjøre boligen attraktiv. Husk at mange potensielle kjøpere gjerne går på flere visninger i løpet av kort tid, og ofte flere visninger samme dag. Med enkle grep kan du sørge for at de husker din bolig. 

Sett gjerne frem litt frukt, mat, kaffe og andre godsaker. Dette er ikke nok til å sikre et salg, men vil gi potensielle kjøper et godt inntrykk av deg og en grunn til å huske boligen. Lav, stemningsfull musikk kan også gi en god atmosfære, men snakk gjerne med megler om dette.

Skal du selge boligen gjennom høst- og vintermånedene? Fyr i peisen og tente lys kan være et godt salgstriks. Husk at visningen handler om å skape et godt førsteinntrykk. Mange kjøper boliger fordi «det føltes rett» og fordi «boligen gav en god følelse». Utnytt dette.

Visning og budrunde handler i stor grad om menneskelig adferd og psykologi. Du skal selge boligen, ikke hjemmet ditt eller inventaret ditt. Med noen gode teknikker kan du legge til rette for at flest mulig legger inn bud, slik at du sitter igjen med et lukrativt salg. Lykke til!